«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

11 січня - "Страшний День" або в православ'ї Мучеників 14 000 немовлят: історія та традиції свята

Інші назви дня: «Страшний день, «Страшний вечір», «Мучеників 14 000 немовлят, Іродом у Віфлеємі вбитих.», «Тадей, Марк, Іоанн».

Сьогодні в православ'ї Мучеників 14 000 немовлят 11 січня: історія та традиції свята
Історія свята
14000 мучеників немовлят – це ті немовлята, яких убив цар Ірод у Віфлеємі. Переказ свідчить, що східні волхви побачили зірку, яка предрікала народження Царя Іудеї. Тому відразу ж відправилися в Єрусалим, щоб поклонитися Йому. Цар Ірод вважав, що тільки він повинен бути царем. Тому, коли вклонилися волхви Богонемовляті і не повернулися в Єрусалим, як він їм говорив, Ірод зрозумів, що одного немовляти йому не знайти. І він наказав убити всіх хлопчиків до 2 років у Вифлеємі. Так загиблі немовлята стали першими мучениками за Христа.


Традиції свята
У народі цей день вважали дуже страшним, тому що багато нечисті ходить, але зате він добре підходив для ворожінь і покликань духів. А так як починався весільний період, то дівчатам дуже хотілося дізнатися за кого ж вони вийдуть заміж і яка буде їх доля. Але все одно вважали нещасливим, а іменинників, як вважалося, переслідує нещастя.


Щоб захиститися від витівок різної нечисті проводили різноманітні обряди. З Червоної гірки, на яку ставили осикові кілки напередодні, приносили їх і складали у дворі. З ліжок старі люди накидали солому. Далі знахарка розпалювала багаття вуглинкою, яку принесла з печі. Люди вірили, що у вогні згорять всі хвороби і біди.


Для цього дня було безліч страшних історій, зазвичай їх і казки розповідали ближче до вечора дітям. Їм також загадували загадки, починаючи з серйозних і пізнавальних – про працю, навколишній світ і природу, а потім вже жартівливі про домашніх тварин.

Джерело

Все буде Україна