«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

12 квітня – день Святого Іоанна

У православній церкві 12 квітня відзначається день Святого Іоанна і на згадку цього випікали спеціальні обрядові печива, які називалися драбинками. Кожне таке печиво віддавали члену сім’ї – вважалося, що якщо з’їси його, то будеш здоровим весь рік. Також наші предки вірили, що в майбутньому житті людина, яка з’їла “драбинку”, зможе зійти на небо і потрапити в рай.

Ким був святий Іоан

У цей день православна церква відзначає пам’ять Іоанна Лествичника — християнського богослова і філософа, ігумена Синайського монастиря, який жив у 6-7 століттях. На Русі в цей день пекли спеціальне печиво драбинки. Тобто з тіста робили дві ковбаски, паралельні один одному, а сходинками служили пиріжки. Такі драбинки пеклися для кожного члена сім’ї, тому що це мало принести їм здоров’я. Печиво навіть до церкви приносили, щоб окропити святою водою.

12 квітня – традиції, обряди і звичаї дня

За народним повір’ям, 12 квітня з самого ранку і до пізньої ночі домовик «біситься» і не впізнає своїх домашніх. У цей день селяни боялися ходити по двору, а після заходу сонця замикали домашню худобу і птицю.

Вважається, що домовик протягом усього року живе смирно, дивиться за городом, не пускаючи на нього лісовика, береже худобу, турбується про хазяйське добро, але в цей день він раптом починає без видимої причини сумувати. Сердячись на всіх, він б’є домашніх тварин, відбиває у них охоту їсти, мучить господарів, трощить все в будинку, по двору розкидає вози і сани, підкочується господареві під ноги.

Така поведінка домовика пояснювали по-різному. За однією версією, на початку весни з нього злазить стара шкура і тому він «біситься» від болю, по інший – на нього нападає чума, подібно до тієї, на яку хворіють тварини, по третій – в цей період йому мстить нечиста сила за образи, що накопичилися протягом року. Ще однією причиною буйної поведінки домашнього духу міг стати знахар, який вирішив за щось помститися господареві житла.

Люди намагалися догодити домовику – пригощали його кашею і коржами, вірячи, що покуштувавши ласощі, він стане добрішим, почне доглядати за худобою в хліві і в поле, стане благоволить до мешканців будинку.

У цей день селяни кланялися Іоанну Лествичнику, щоб на землю зійшли небесні дощі, а зелені паростки швидше піднімалися вгору. Було прийнято пекти довгі коржі з викладеними зверху з тіста перекладинами. Називали таку випічку «сходами» або «драбинками». У народній культурі сходи – символ шляху нагору, в небеса. У поминальній обрядовості випечені «драбинки» допомагали душі, яка залишила земний світ, досягти Божого Престолу. Здобу у вигляді драбинки наші предки ще пекли в свято Вознесіння Господнє.

У день Іоанна Ліствичника їстівні «сходи» забезпечували Царство Боже не тільки померлим, а й живим. Вони пеклися «для майбутнього сходження на небо». У минулі часи господиня кожному члену сім’ї випікала свою «драбинку», щоб «кожен ріс у своєму здоров’ї».

Народні прикмети на 12 квітня

  • Черешня зацвіла – прийшов час сіяти буряк і кукурудзу.
  • Бджоли вилітають з вуликів – весна прийшла і буде теплою
  • Листя на березі розпустилося раніше, ніж на вільсі – влітку буде мало дощів.
  • Бики й корови задирають голови вгору, сонні та мало п’ють – до швидкого дощу.
  • Сни з 11 на 12 квітня збудуться через тиждень.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ СЬОГОДНІ

  • Сновидіння, побачене вдень 12 квітня, передбачає події найближчого майбутнього. Нікому не розповідайте про те, що вам приснилося.
  • У цей день не можна сваритися та злитися на когось.
  • Також не варто давати гроші в борг чи позичати у когось.
Все буде Україна