«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

13 січня Маланки: що треба робити в Щедрий вечір та як вoрoжити

13 січня українці відзначають Маланку – одне з найяскравіших і найцікавіших свят в нашій традиції.

 

Історія свята

Це свято має язичницьке коріння. Згідно слов’янській міфології, у матері богів Лади крім сина – побратима бога Місяця, була ще донька, яку всі називали Маланка, тому що вона була мила і чудова.

Одного разу коли князь-Місяць був на полюванні, лютий змій викрав із срібного терема Маланку і сховав у підземне царство. Звільнив її славний богатир Безпальчик-Васильчик і одружився на ній. Тому 13 січня шанують не тільки Маланку, а й Василя.

Цікаво, що в церковному календарі 13 січня – День святої Маланії. Таким чином маємо дуалізм дохристиянської та християнської традиції, які тісно переплелися в народному календарі.

Страви на Маланку і Старий Новий Рік

Це свято сильно вплинуло на святкову кухню українців. У деяких селах України в цей день готують традиційне святкове блюдо – крoв’янку, яку ще називають Маланка. Випікають спеціальні хліба Маланку і Василя.

Як і на багатий вечір, кутю, в яку вже можна було додавати м’ясні і молочні продукти, також ставлять в кутку. Крім того, господині печуть млинці, готують пироги та вареники з сиром, щоб обдаровувати щедрувальників та посівальників.

“Водити Маланку”, “поїзд Маланки”, “водити Козу”, маскарад

Головна дія Маланки – це карнавал. Люди переодягаються e відомих фольклорних персонажів і тварин і ходять в такому вигляді по селу.

У цю ніч прийнято щедрувати, правда, для особливої ​​пікантності дівчата ховали обличчя під масками. Якийсь елемент загадковості надавав святу особливого шарму. Відзначимо, що хлопці та дівчата ходили окремо щедрувати, традиція спільних гулянь і “посівання” з’явилася вже набагато пізніше.

Ходили і по селах ватаги хлопців, переважно після заходу сонця, які теж одягали маски і що найцікавіше “водили Маланку” – переодягненого у дівчину хлопця, парою якому був Василь. Групи переодягненої молоді називали “рядженими” або “поїзд Маланки”. Крім Маланки і Василя e ватазі присутні такі персонажі: Король-Місяць, Дід-Змій, Коза, Лікар, Воїн, Циган та інші.

У деяких областях України говорять “водити Козу”. У таких поїздах головним персонажем є хлопчик, переодягнений у вивернутий кожух, який зображує Козу – тотемна тварина. У таких групах діють такі персонажі – Дід, Баба, Коза, Чорт, Жидівка, Жид, Циган, Циганка, Лікар, Вовк.

У звичайному житті вважалося поганою прикметою, якщо чоловік надягав жіночий одяг, а ось саме в цей один день в році можна було все – і повеселитися, і переодягнутися. Вважалося, що такі нехитрі маніпуляції з перевдяганням відлякують нечисту силу. Згодом переодягання перестало носити магічний сенс, під впливом християнства, і просто перетворилося в карнавал і веселе дійство.

Поїзд Маланки розігрував легенду про викрадення Маланки, бій зі Змієм. Наприкінці вистави виряджені обходили оселі українців і співали щедрівки.

Виряджені, закінчивши ритуальний обхід, вранці йшли на роздоріжжя палити Дідух, – сніп соломи, що стояв у кутку від Святого вечора до Нового року, потім стрибали через багаття. Це мало очистити від спілкування з нечистою силою.

Звичай посівання

На наступний день, коли починає світати, йдуть засівати зерном. Зерно беруть у рукавицю або в сумку. Спочатку йдуть до хрещених батьків та інших родичів і близьких. Зайшовши в будинок, посівальник сіє зерном і вітає всіх з Новим роком:

Сію, вію, посіваю, з Новим роком поздоровляю!
На щастя, на здоров’я та на Новий рік,
Щоб уродило краще, ніж торік, –
Жито, пшениця і всяка пашниця,

Коноплі під стелю на велику куделю.
Будьте здорові з Новим роком та з Василем!
Дай, Боже!

Перший посівальник на Новий рік приносить у дім щастя. За народними віруваннями, засівати могли тільки хлопці або чоловіки, адже зустріти в новому році першою жінку – до нещастя.

Мaгiчні обряди

У цей вечір господарі проводили мaгiчні ритуали для худоби. Молодих коней і волів вперше запрягали, щоб привчати їх до роботи. Подекуди в цей день ловили горобців і кидали у вогонь, а попіл додавали до насіння, призначенt для посіву. Вважалося, що таким чином можна захистити поля від птахів.

Вoрoжіння

У цю ніч дівчата вoрoжили на заміжжя. Вважалося, що саме ця ніч ідеально підходить для любовних вoрoжінь.

Коли дівчата починали ворожити, парубки викрадали у них вдома ворота або хвіртки, хоча їх ретельно охороняла родина дівчини. Щоб повернути втрату, батько дівчини повинен ставити могорич.

Читайте також: Свячена вода має неймовірну силу, допомагає позбутися неприємностей, хвороб та невдач

Примирення

Щоб залагодити якийсь конфлікт, сусіди йшли один до одного миритися, аби “Новий рік зустріти в мирі та злагоді”.

Хлопці, які перед цим “отримали гарбуза”, вдруге засилали сватів з надією на згоду.

Щедрий вечір

Свою назву вечір напередодні 14 січня отримав завдяки щедрому столу, на який прийнято подавати м’ясну смакоту, на відміну від Святого вечора.

Все буде Україна