«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

18 травня за церковним календарем - великомучениці Ірини

Свята Ірина була донькою правителя Лікінія з міста Мігдонії.

Іменини – це особлива дата у церковному календарі, яку також називають днем ангела. Це свято має релігійні витоки, і суть його полягає у вшануванні того святого, ім'ям якого названа людина. Для кожного імені відведено певні дні в році.

18 травня
Ірина (Ярина) Ірина (Ярина) - ім'я давньогрецького походження, означає "мир, спокій"

До хрещення св. Ірина носила поганське ім'я Пенелопа. Батько збудував для своєї дочки розкішний палац, де вона проживала зі своєю вихователькою Карією. Пенелопа мала власного наставника і вчителя на ім'я Апеліан, який навчав її різних наук.

Апеліан був християнином і часто під час навчання розповідав Пенелопі про Христа Спасителя, християнське вчення, християнські настанови і доброзичливість. Коли Пенелопа стала дорослою, батьки вирішили знайти їй гідну пару і видати заміж. Але іншими були переконання у цієї багатої дівчини.

Один із учнів св. апостола Павла охрестив її. Згодом вона навернула до християнської віри також своїх батьків. Своє побожне життя Ірина закінчила як Богові посвячена дівиця, яка правдоподібно прославила Господа мученицькою смертю.

Молитва до святої великомучениці Ірини

О, багатостраждальна і преславна Ірино, невісто Христова всехвальна, угоднице Божа! Стоячи перед престолом Пресвятої Тройці і насолоджуючись невимовним блаженством, споглянь милостиво на нас, що приносимо тобі цей похвальний спів. Виблагай нам милість, відпущення гріхів у Преблагого Господа; знаємо бо, воістину знаємо, що все, що ти захочеш, виблагати у Нього можеш. Тому ми смиренно припадаємо до тебе і просимо: умилостив Владику неба і землі, щоб Він подав нам дух твоєї ревності для виконання Його заповідей, щоб ми змогли провадити земне життя доброчинно, успадкувати райські оселі і з усіма святими прославляти Отця, і Сина, і Святого Духа навіки-віків. Амінь.

Джерело

Все буде Україна