«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

2 листопада – день святого Артемія Антіохійського

Артемій Антіохійський жив у IV столітті н.е. Він відрізнявся мужністю і силою, будучи одним із воєначальників Римської армії на службі у Костянтина Великого, і прославився у завойовницьких походах. Відійшовши від справ, він став намісником однієї з римських провінцій. Однак, коли до влади в Римі прийшов Юліан Відступник-язичник, той став переслідувати християн, зокрема в немилість потрапив і Артемій.

Він виступив проти методів Юліана і засудив страти й знущання з тих, хто сповідував християнство. Тоді ж Артемія Антиохійського схопили, він зазнав тортур. Але навіть терплячи величезні фізичні муки, він не став зрікатися своєї віри і передрік імператору відплату від Всевишнього за скоєне. Непохитному у своїй вірі Артемію відрубали голову.

Зазвичай, у молитвах до Артемія просять зміцнити віру і дати сили вистояти у тому чи іншому випробуванні. А ще до Артемія звертаються, коли просять захисту для військових.

Що можна, а що не можна робити на 2 листопада

Цього дня не можна було дратуватися, варто бути спокійним і доброзичливим. Вважалося, що якщо проявити злість, це могло спровокувати нещастя. Цього дня намагалися помиритися з кривдниками та пробачити їм вчинене.

Також у цей день заборонялося купувати їжу з рук. Наші пращури вірили, що така їжа могла спричинити отруєння, навіть якщо добре приготовлена. Ще 2 листопада не позичали грошей, бо вважали, що їх можуть не повернути.

Все буде Україна