«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

20 липня - День вшанування пам'яті преподобної Євфросинії

В церковному календарі це день вшанування пам'яті преподобної Євфросинії, в миру Євдокії (в російській традиції — Авдотьї). Інші назви свята: «Єфросинія», «Євдокія», «Хома», «Купальниця». У народі в цей день говорили: «Хома серпи ладнає. Пора прийшла в поле спину гнути, кланятися житу-матінці». Всюди в селах дзвеніли ковадла, селяни готували серпи до жнив, точили коси. 
 
З ранку наші предки виходили в поле, загорнувши серпи в рушники і співали пісні. Сьогодні краще веселитися, а не засмучуватися. Перший сніп за традицією потрібно перев'язати рушником і освятити в храмі. Після цього його ставлять в головному кутку будинку і зберігають до Покрови. Потім пригощають ним худобу.

Народні прикмети на 20 липня

Жінками треба було сплести з перших колосків пояс. Ним потім підперезувалися і говорили: «Жито цілий рік простояло, не втомилося, хай і моя спина не втомлюється, працювати дає». В кінці робочого дня таємно від оточуючих треба покататися по ниві й проговорити «Нивушка, дай силу». Так ви станете набагато сильніше і зможете відновити здоров'я.

Ще в цей день якраз достигає чорниця, ягоди збирали зазвичай дівчата. Є звичай з цього приводу – треба кинути ягідки в подругу і побажати щастя та удачі. Її побажання відразу повинні збутися. Не варто проходити повз дуби, посидьте перед ними, так можна вилікуватися від будь-яких хвороб.

Все буде Україна