«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

20 травня – КУПАЛЬНИЦЯ. Oсь щo обoв’язково зpобити в цей дeнь, щoб мaти сuли, бaдьорість і богатиpське здоpов’я на цілий рік

Прикмети на 20 травня: на що звертати увагу на Купальницю. У народному календарі дата 20 травня отримала назву Купальниця. Пов’язано це з тим, що в цей день в річці купали коней. Ще наші предки спостерігали за ластівками і природними явищами, щоб визначити погоду як на найближчий час, так і на вересень. Як пишуть Подробности, православна церква 20 травня відзначає свято Згадування появи на небi Хреста Господнього в Єрусалимі. Ця подія відбулася в Візантії в IV столітті.

Традиції 20 травня

У народі день називається купальниця. З самого ранку селяни відправлялися на річку, набирали у відра воду і залишали їх на містку. Днем по річці ганяли коней і обливали їх зігрітій на сонці водою. Вірили, що прогріта весняним сонцем вода, має цілющі властивості. Вона принесе коням міцне здоров’я.

В цей день воді надавалася цілюща сила. Тому, навіть коней 20 травня по річці водили, щоб захистити тварин від нечистої сили. Зараз активно цвітуть клен і яблуні – навколо дуже багато зелені, а погоди стоять гарні. Намагалися 20 травня вирушати на посівну, якщо 20 травня випадав на молодий Місяць, або дув східний, західний вітер – все це обіцяло багатий урожай, передає Ukr.Media.

20 травня в народі прозвали не інакше, як Купальниця, оскільки вода у цей день володіла цілющими властивостями. Виставляли на вулицю відра з водою і вважали, що рідина заряджається чудодійною сонячною енергією, яку дарувала людям. Коней 20 травня не тільки проганяли по річці, але також і поїли їх «сонячною» водою, щоб вони були здоровими і бадьорими протягом усього року.

Тривали 20 травня посівні роботи. Звертали увагу на «походження» саджанців і насіння. Наприклад, казали, що вкрадені і чужі (імпортуються) насіння вродять краще. Садили моркву для довгого зберігання. Також цвіла рання черемха і бузок. Якщо 20 травня йшов дощ, то йому дуже раділи, оскільки в цьому випадку вересень обіцяв бути теплим.

Наші предки були упевнені, що кінь – тварина, яке притягує удачу.

Прикмети 20 травня

Якщо ластівки високо літають, то погода буде хороша.

Дощовий день – до теплого вересня.

Ранні ластівки – рік буде щасливий.

У місяці роги вниз опущені – на хорошу погоду.На акації багато нектару і бджіл – до дощу.

Молодий місяць в небі – прийшов час садити овочі, щоб восени отримати багатий врожай.

Якщо вранці повітря сухе, а до вечора вологість збільшитися, то на наступний день буде ясна і тепла погода.

Місяць червоного кольору – до дощу.

Сни з 19 на 20 травня несуть благополуччя. Сновидіння, побачене вдень 20 травня, віщує радісні події. Але розповідати категорично сон нікому не можна.

Тим, хто народився цього дня, призначено прекрасне життя. Їм слід носити корал.

 Джерело

Все буде Україна