«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

24 липня - День святої Ольги

Православна церква вшановує пам’ять святої рівноапостольної княгині Ольги, у святому хрещенні Олени, яка першою з правителів прийняла християнство, завдяки якій Київська Русь прийняла православну віру. Свята Ольга вважається покровителькою матерів синів і вдів. Останні їй моляться про втіху, а молоді дівчата просять вдалого заміжжя.

24 липня: традиції і звичаї дня

У народному календарі ця дата отримала такі назви:

  • Ольга;
  • Ольга-сіногнійка;
  • Ольга-страдниці;
  • іменини Ольги і Олени;
  • Євфимія Стожарніця.

У цей період часто йшли дощі, які є згубними для сіна, тому й прозвали в народі княгиню Ольгу «сіногнійкою». Селяни молилися святій, просили її послати хорошу погоду, щоб встигнути заготовити сіно і закінчити жниву.

У давнину сузір’я Велика Ведмедиця називали Стожари. Ще це слово означає жердини або кілки, вбиті в землю. Сяйво сузір’я в цей період віщує вдалі жнива. Якщо воно низько розташоване, то буде пізній листопад, яскраво горить – до вдалого полювання на ведмедя.

Сузір’я Велика ведмедиця протегує лісовому володареві – ведмедю. Існувало повір’я, що ці клишоногі хижаки зовсім не звірі, а перевертні – люди, покарані за жадібність і негостинності. Відомо, що ці тварини сплять на боці, зовсім як люди, дуже люблять мед і горілку. Народна легенда розповідає, що колись жителі одного селища за те, що відмовилися прийняти на нічліг немічного старця, перетворилися в ведмедів.

За переказами, Стожарниця допомагає мисливцям, а 24 липня вважали найвдалішим днем для промислу. Рушницю на щастя обкурювали адамовою головою (рослина мандрагора), а перед виходом читали спеціальну змову. Вірили, що якщо людина йшла в ліс з поганими намірами, то непомітно до її одягу чіплялася маленька червона квіточка стожари. Увечері, коли мисливець повертався додому, квітка спалахувала і спалювала йому хату – таким чином лісові духи мстилися за завдану шкоду.

Народні прикмети на 24 липня:

  • дощ обіцяє хороший улов риби;
  • сонце – до багатого врожаю зернових;
  • якщо Стожари сяють яскраво, буде вдала страда і врожай.

Чого не можна робити 24 липня

Сьогодні не можна забирати собі гроші, які знайшли у цей день. Їх треба віддати на потреби бідних або віднести в церкву, а то буде біда. Для іменинника є свої заборони: не можна брати в борг гроші, сіль, хліб, не можна купатися і планувати весілля.

Все буде Україна