«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

24 травня – рівноапостольних Кирила і Методія. Oсь щo ваpто зpобити кoжному в цeй день і чoго рoбити категoрично нe мoжна.

24 травня православна церква звершує пам’ять святих рівноапостольних братів Кирила і Мефодія. Брати були православними ченцями і слов’янську абетку створили у грецькому монастирі.

Вчені вважають, що слов’янська писемність була створена в 9 столітті, приблизно в 863 році. Новий алфавіт отримав назву «кирилиця» на ім’я одного з братів, Костянтина, який, прийнявши чернецтво, став Кирилом. А допомагав йому в богоугодній справі освіти слов’янських народів старший брат Мефодій.Джерело

Кирило, який з малих років проявив великі здібності і досконало спіткав усі науки свого часу, а також вивчив багато мов, на основі грецької створив слов’янську абетку. Він істотно змінив грецьку абетку, щоб більш точно передати слов’янську звукову систему.

Були створені дві абетки — глаголиця і кирилиця. Крім того, брати-греки переклали слов’янською мовою Євангеліє, Апостол і Псалтир. За внесок святих Кирила і Мефодія в культуру Європи Папа Іван Павло II у 1980 році оголосив їх покровителями Старого континенту.

День пам’яті цих святих як День слов’янської писемності і культури почали святкувати в Болгарії ще в 19 столітті, а потім ця традиція перейшла і в інші країни: Україну, Білорусь, Молдову.

Читайте також: Після тoго, як Олег пoїхав, до Олени щoдня пoчав пpилітати pудий гoлуб. І це бyв знaк

В даний час цьому святу присвячуються наукові форуми, проводяться фестивалі, виставки, книжкові ярмарки, поетичні читання, огляди художньої самодіяльності, концерти і інші різноманітні культурні заходи.

Традиції і звичаї дня

У народі день прозвали Мокій мокрий. Назва походить від імені священномyченика Мокія Амфіпольского. По цьому дню визначали погоду на все літо, чоловіки припиняли польові роботи. Вранці спостерігали схід сонця і погоду. Виходячи зі спостережень, робили прогноз на літо. У деяких місцях в цей день у дворі вивішували ганчірку:

стане мокрою – літо дощове;

залишиться сухою – спекотне і посушливе.

Свято оновлення Царгорода (Константинополя), яке Православна церква відзначала раніше в цей день, селянами нерідко розумівся як «святкування в честь граду», який в один момент може знuщити працю хлібороба. Щоб цього не сталося, сільські жителі з іконами обходили свої поля, просячи Господа захистити від рyйнівної дії гpозового воpога, названого, на їх переконанні, через могутні сили царем. Щоб град не побuв хліба, в цей день святкували, а посівні роботи перебували під забороною. У деяких селищах здійснювали освячення посівів з хресним ходом.

На Мокія мокрого дівчата не працювали. Вони плели вінки і загадували на майбутніх чоловіків. Вінки пускали по воді і вірили, що їх підберуть русалки і будуть в них веселитися по ночах.

Прикмети та повір’я

Якщо на Мокія мокро, то і літо мокре буде.

Якщо туманно і схід багряний, то чекай грозового літа.

Підземний туман до сходу сонця розходиться – до негоди.

Туман на Мокія – до дощового літа.

Якщо 24 травня дощ, то ще сорок днів будуть дощовими.

Кінь гривою трясе – до дощу.

Спекотна і суха погода – до посушливого літа.

У цей день перебували під забоpоною посівні роботи, щоб град полів не побuв.

Сон з 23 на 24 травня віщує події, які відбудуться через 12 днів. Сновидіння, побачене вдень 24 травня, віще, але сильно довіряти йому не потрібно.

 

Все буде Україна