«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

25 лютого — день Олексія

25 лютого — день Олексія. Саме на Олексія намагалися проморожувати насіння, це обіцяло хороший врожай, оскільки насіння “загартується” і дасть найкращий урожай навесні. Зерно виставляли на мороз, а потім відносили в тепле місце. Вірили, що так зерно заряджається Божою силою, оскільки Бог у цей день дивиться з неба на людей.

25 лютого – святкування Іверської ікони Божої Матері

Іверська ікона зображує Діву Марію з Немовлям. Оригінал образу знаходиться в Іверському монастирі на горі Афон у Греції. Згідно з переказами, ікону написав євангеліст Лука, сподвижник апостола Павла. А 25 лютого святкується день набуття Іверської ікони Божої матері – в цей день ченці монастиря на горі Афон знайшли чудотворний образ.

25 лютого – традиції, звичаї та обряди дня

З 25 лютого і протягом трьох днів селяни на ранковий мороз виставляли зерно, призначене для посіву. Потім його заносили в тепле місце. Було відмічено, що після цього насіння дає кращий врожай. На мороз також виносили пряжу і льон, щоб мати рівні, чисті і білі нитки і мотки. Люди вірили, що виставлені на холод зерно, пряжа і льон заряджаються Божою силою, тому що саме в цей період Всевишній дивиться з небес на людей.

У народі 25 лютого називали «рибним днем». На вечерю було прийнято подавати пироги-розтягай з рибною начинкою. Ще в цей день знахарі лікували переляк.

В кінці лютого на північ відлітають омелюхи. Ці перелітні птахи кочують на великі відстані. Влітку вони харчуються комахами, а взимку фруктами і ягодами. У народі пташок вважали красуні, які не вміють співати.

Народні прикмети на 25 лютого

  • Завірюха 25 лютого – прикмета, що влітку буде багато опадів
  • На небі зірки – в цьому році вдасться зібрати багатий урожай
  • Бурульки 25 лютого висять довгі – можна розраховувати на гарний урожай овочів
  • Струмки потекли – прикмета, що риба буде добре ловитися
  • Холодний день – весна настане рано і буде теплою.

Що можна робити 25 лютого

  • Якщо людина чогось дуже сильно злякалася, то в цей день у знахарів можна лікувати переляк.

Що не можна робити 25 лютого

  • Не можна починати нові справи або планувати поїздки – це призведе до невдач.
Все буде Україна