«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

25 жовтня - трьох мучеників: Прова, Андроніка і Тераху

25 жовтня в церкві шанують пам’ять мучеників Прова, Тараха і Андроніка. За переказами, вони постраждали за Христа у 304 році в місті Тарсі Киликійському. На пропозицію язичників принести жертву ідолам святий Тарах відповів, що він приносить жертву Єдиному, Істинному Богу в чистому серці. Зважаючи на твердість святих в сповіданні істинної віри, проконсул піддав їх тортурам. 

25 жовтня: звичаї і традиції дня

У народному календарі святого Прова з якихось причин зв’язали з зірками. У цей день за зірками спостерігали з полудня до півночі і по ним ворожили про погоду і врожаї.

До зірок наші предки ставилися з великою пошаною. Вірили, що у кожної живої душі є свій ангел-хранитель. Бог кожній людині, відразу після її народження, посилає ангела, який захищає від марних гріхів і згубних дій нечистої сили.

Ангел з Божого терема прорубає собі нове віконце, сяде у нього і очей не зводить з довіреного йому сина землі. Дивиться, і кожну земну справу в небесну книгу записує, а людям здається, що це зірки виблискують. Якщо людина вмирає, зачиняється віконницями вікно і падає з небесної висоти на землю його зірка. У того, хто побачить таку зірку і встигне загадати бажання, воно обов’язково збудеться.

«Хвостатими зірками» в народі називали комети. Вважали, що їх Бог насилає, щоб попередити людей: якщо не будуть жити з Природою в гармонії, то настане кінець світу. У минулі часи вірили, що поява на небі комети пророкує важливі і нещасливі події – війну, епідемію, повінь, голод, неврожай. Згідно з повір’ям, червона комета обіцяє війну, біла – хвороби і голод. Комета, побачена уві сні, віщує сварку з рідними і близькими.

За народним повір’ям, Ондрон в цей день мете зоряне небо: «Він один з мітлою ходить, з неба всяке сміття змітає, віконниці місяця сторожовим ключем відчиняє». У минулі часи вірили, що на Ондрона жердиною до зірки дістати можна і совком зоряної розсипи зачерпнути.

У цей день людина, яка народилася 25 жовтня, може провести обряд «Зігрівання зірки». Якщо вона відчуває в собі «тісноту життя і холод», це вказує на те, що її зірка охолола. «Зігріти свою зірку» можна на Андрона опівночі. Для цього жердину обмотували ганчір’ям і відправлялися в поле. Там навколо себе окреслювали коло (для захисту від нечистої сили), підпалювали факел і як можна вище піднімали його в зоряне небо. Таким способом зігрівали свою захололу зірку.

Народні прикмети на 25 жовтня:

  • Тьмяні зірки 25 жовтня – до тепла, а яскраві – до сильних морозів. Якщо зірки трохи мерехтять, то, швидше за все, найближчим часом піде сніг.
  • Багато зірок 25 жовтня – чекай доброго врожаю.
  • Вітер дме з Півночі – чекай похолодання, а з Півдня – буде тепло.
  • Поривчастий або слабкий вітер, який постійно змінює напрямок – за прикметами, дуже довго триматиметься похмура погода.

Що неможна робити 25 жовтня

За народними прикметами, у цей день не можна прати, білити, перини вибивати, квас ставити, свічки церковні для будинку купувати, сваритися з людьми, штовхати тварин, гадати на картах.

Вважалося, що 25 жовтня не можна голосно сміятися, оскільки у цьому випадку людина могла піддати себе великій кількості мук. Також багато селян 25 жовтня побоювалися ненароком скривдити когось, оскільки це обіцяло численні нещастя. Якщо 25 жовтня стукали у двері хати, не можна було питати “Хто там?”, щоб нещастя в будинок не впустити. Готували кашу, оскільки крупа у селян асоціювалася з зірками, яких було так само багато. Кашу 25 жовтня заправляли олією для дорослих і варенням для дітей.

Загалом існував цілий ряд заборон на 25 жовтня

  • Не можна було голосно сміятися 25 жовтня, щоб не накликати на себе страшні муки.
  • Нікого не можна ображати в цей день і вже тим більше мстити. Того, хто порушить заборону, будуть переслідувати суцільні нещастя.
  • Якщо сьогодні постукають у двері, не можна питати: «Хто там?», щоб не впустити в будинок горю.
  • Щоб не прогнати з дому щастя, не можна сьогодні ворожити, прати, ставити квас, білити стелі, вибивати ковдри з подушками.
  • Згідно з народними забобонами 25 жовтня не можна купувати церковні свічки, інакше не минути швидкої хвороби.
Все буде Україна