«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

26 липня – день Гавриїла

Сьогодні за народним календарем – день Гавриїла. Архангел Гавриїл шанується як один з найголовніших ангелів і кілька разів згадується в Біблії. Саме він передбачив пророку Даниїлу, як складеться доля єврейського народу, повідомив мари про народження Христа. До слова, Гавриїл протягом всього свого життя перебував поруч з Марією і охороняв її.

26 липня: традиції і звичаї дня

Про цю дату в народі говорили:

Архангел Гавриїл на поле хлібне вступив, а жито достигло, до землі хилиться, зерно золотом відливає, а з небес добра сила злітає.

Степан-Савваіт житу до землі хилитися велить.

На Гавриїла хліб дозріває – налиті зерном колосся до землі нагинаються.

У жнива селяни переживали тільки за те, щоб через дощ робота не стояла. Крім того, сильні дощі згубні для врожаю.

За народним календарем ця дата була переломною і вважалася серединою літа. У календарі вона отримала такі назви:

  • Гавриїл;
  • Гаврилов день;
  • Гаврило літній;
  • Степан Савваіт;
  • Степанов день.

Жителі сіл весь день проводили в полі, за збиранням врожаю. Переживали, щоб не почалися грозові дощі, які небезпечні на луках і в полях. Наприклад, від удару блискавки може спалахнути стіг сіна або хліб в снопах. Щоб не почався дощ, люди читали молитви і вдавалися до магічних обрядів. Навіть існує приказка на цей рахунок: «Не йди дощ там, де жнуть, а йди там, де чекають».

Щоб був добрим сінокіс, на Степана йшли в поле з окрайцем хліба за пазухою. Цей окраєць клали в місці, де починали заготовляти сіно для худоби. Поклавши хліб, тричі хрестилися і читали спеціальну змову, щоб заготовлене взапас сіно не згнило і не згоріло, було запашним і не гірчило.

За звичаєм, перший сніп жала старша жінка в сім’ї. Цей сніп ще називали іменинним. Його прикрашали стрічками і з піснями несли додому, щоб поставити на покуті під ікони. Вірили, що іменинний сніп цілющою силою володіє. Солому з нього давали хворій худобі, а зерна вважалися хорошими ліками для людей і птахів.

Селяни 26 липня молилися Заступниці Богородиці, щоб вона дала більше сил, які знадобляться під час збирання врожаю. За повір’ям, у цей день Архангел Гавриїл сходить на землю в образі золотого світла, обходить поля і оглядає, як наливаються колосся.

Все буде Україна