«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

27 березня - Федорів день

27 березня — 86-й день року (87-й у високосні роки) у григоріанському календарі. До кінця року залишається 279 днів.

Іменини

27 березня День ангела відзначають: Бенедикт, Роман, Ростислав

Свята і памятні дати
Всесвітній день театру
Цей день має дуже довгу історію і лише в 1961 році його встановив 9-й конгрес Міжнародного інституту театру (МІТ). З цього часу його святкують щороку 27 березня. Всесвітній день театру відзначають Центри МІТ і міжнародні театральні товариства. 

Православні свята:

День пам’яті преподобного Венедикта Нурсійського.
Святкування ікон Богородиці Феодорівська, Розчулення Себежська, “Вертоград в’язень”.
Триває Великий піст.
27 березня церква відзначає Федорів день. У цей день поклоняються домашній худобі, доглядають за тваринами. День ще називають Федір-скотар, так як худоба сьогодні в особливій пошані. Прикмети на 27 березня впливають на здоров’я і благополуччя життя.

27 березня: традиції і звичаї дня
На Федора улещували домашню худобу. На цей період припадає линька тварин, тому їх виводили на двір, шкребли і чистили, заговорювали від неспокою і від лихого ока.

Варто зазначити, що селяни ніколи не говорили – «домашні тварини», завжди тільки – «худоба». За худобою доглядали і дивилися, щоб з нею не сталося ніякої біди. Сім’ю важко було прогодувати без корови: «Корова на подвір’ї – їжа на столі». Свиню селяни теж вважали великою підмогою в господарстві: «Свиня – скарбничка: що покладеш в неї, то і візьмеш». Існували особливі секрети догляду за свинями:

кликати свиней потрібно, дивлячись у вікно, тоді вони в город не підуть;
годувати в хліві свиней не можна, інакше вони з’їдять поросят.
У цей день по можливості намагайтеся не дивитися в дзеркало. Особливо це стосується людей похилого віку. 27 березня вплив задзеркалля на людей сильніше і тому витягує з людей їх життєву силу. Подібне відбувається і в Ільїн день (2 серпня). Ще на Федора-скотар не можна колоти дрова, точити ножі, а також брати в руки зброю. За повір’ям, це може привести до сварок і навіть до війни.

У цей день заговорюють дитячий переляк. Якщо дитина боїться залишатися одна, кричить по ночах, ховається під ліжком, то потрібно заговорити воду і нею умити дитя.

Приказки та прикмети:
Грім у Венедиктів день – рік буде врожайним і родючим.
Якщо у цей день мороз, значить він протримається ще сім днів.
Корова погано подоїлась, значить скоро погода погіршиться.
Гучне кудкудакання курей – до сімейної сварки.
Не можна в Венедиктів день полювати, брати в руки зброю, колоти дрова і точити ножі – це до нещастя.
Народжені 27 березня люблять зміни. Носити їм слід бурштин, топаз або тигрове око.
Чого не можна робити 27 березня
На цей день є безліч заборон. Не можна дивитися в дзеркало, щоб не накликати біду. Літнім людям це взагалі заборонено робити, бо існує повір’я, що в задзеркаллі вони можуть побачити свою смерть, яка за ними скоро прийде. Тому вдома треба завісити всі дзеркала, а маленькі загорнути в тканину.

Не можна сьогодні працювати з гострими предметами, а значить не можна колоти дрова, точити ножі, брати в руки зброю або гострі предмети. Якщо цю заборону проігнорувати, то це призведе до серйозного конфлікту або навіть війни.

Сьогодні також особливо шанували домашніх тварин і худобу. Тому сьогодні не можна їсти м’ясо. Їх можна замінити молочними продуктами.

Все буде Україна