«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

28 вересня, вустами МВС США було озвучено те, що ще недавно важко було уявити. Він заявив про військово-морську блокаду...

28 вересня, вустами міністра внутрішніх справ США було озвучено те, що ще недавно важко було уявити. Він заявив про можливість військово-морської блокади поставок російських вуглеводнів на Близький Схід. Причому, він навів аргументи, які навряд чи хтось очікував почути або прочитати у відкритому джерелі.

Але частина інтерв’ю відкрито опубліковано в вашингтонському виданні «Washington Examiner Magazine». Він сказав про те, що США не збираються стояти осторонь, коли Москва планує провернути приблизно той же трюк, що і в Європі, зі своїми морськими газопроводами, викликаючи фатальну залежність від власних поставок. При цьому, він зазначив, що ринок енергоносіїв все сильніше диверсифікується, але Москва наполегливо намагається захопити монопольне право поставок в усі нові місця.

При цьому Зіньці зазначив, що прямо зараз ВМФ США мають всі можливості для того, щоб приступити до блокади, більш того, він зазначив, що самі Штати можуть легко відновити баланс вуглеводнів, в разі виведення РФ з гри. Причому, він заявляє, що заходи в відношення РФ повинні застосовуватися по тій же схемі, що і проти Ірану, оскільки їх дії стали майже ідентичними. Занурюватися саме в нафтогазові аспекти – немає сенсу, оскільки набагато важливішим є факт публічного визнання можливості застосування військово-морської блокади російських поставок. Це – безумовно, є новацією і без сумнівів, такі заяви могли робитися тільки в тому випадку, якщо подібні плани вже відпрацьовані і спущені Шостому Оперативному Флоту США для миттєвого виконання, в разі отримання наказу.

Загалом, тут немає нічого дивного, оскільки російський флот вже став досить настирливим подразником і поставити його на місце можна тільки жорсткими методами. Насправді, мова не тільки про енергоносії, а й про морський логістики війни в Сирії, і відновлена ​​активність російсько-іранських заходів в ядерній сфері, що не могло не привести до розробки потужних відповідних заходів. Ми ж вважаємо, що останньою краплею стали не середземноморські вояжі російських танкерів, а далекосхідні, де в обхід санкцій ООН і США, Московія постачає Пхеньян як нафтопродуктами, так і іншими вантажами не цілком зрозумілого призначення.

За даними повітряної і космічної розвідки, Москва гибридно компенсує збитки від санкцій, а саме – перекриває критичні позиції товарів, які перестав постачати Китай. Гибридность ж полягає в перевалці вантажів у відкритому морі. Формально російські судна не заходять в порти КНДР, а корейські судна – в російські порти, але перевантаження йде просто в море.

Схоже на те, що Штати дійшли до принципового рішення можливості і навіть необхідності проводити морську блокаду російських судів або россйскіх вантажів, а вже де таке може статися – інше питання. Якраз на Далекому Сході це може статися в першу чергу.

І тут цікаво те, що російські ВМС просто по факту не готові до розвитку подібної ситуації. Їх надводний флот малий, старий і структурно не готовий до реакції на подібне розвитку ситуації. З часів совка основний акцент ВМФ робився на підводний флот з потужними ядерними ракетоносцями. Але в ситуації, яка може статися прямо сьогодні, через місяць чи півроку, атомні ракетоносці просто даремні, а Штати мають повний спектр кораблів, здатних виконувати будь-яке завдання і блокаду – зокрема. Численні ракетні крейсери й есмінці, за підтримки авіаносців, створюють стійкі бойові формації, які можуть легко заткнути російський флот просто на базах і перекрити постачання не тільки вуглеводнів, а й перекрити всі морське рух в РФ і з неї.

І тут виникає цілком логічне запитання про те, як це буде виглядати з точки зору міжнародних норм і правил та досвіду їх застосування. І тут РФ самі дали прекрасний прецедент того, як можна чинити. Вони відверто наплювали на писані норми і правила і стали формувати прецеденти. Так в районі Азовського моря росіяни зупинили близько 150 суден, що йдуть в Маріуполь і Бердянськ. При цьому, Москва навіть не обтяжує себе винаходом якихось прийменників. Вирішили не пускати і не пускають.

Що ж, на велику рибку завжди знайдеться рибина, у якій рот розкривається ще ширше. Дуже схоже на те, що росіяни зможуть в цьому скоро переконатися особисто.

Anti-colorados

Джерело

Все буде Україна