«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

29 листопада – Міжнародний день солідарності з палестинським народом

Сьогодні під ізраїльською окупацією все ще залишається 85% історичних палестинських земель.

Генеральною Асамблеєю ООН 29 листопада 1947 року було прийнято резолюцію про скасування британського протекторату і поділ Палестини зі створенням двох окремих держав – арабської і єврейської з об’єднаною столицею, розташованою в Єрусалимі, інформує UkrMedia.

Проте, плани ООН по Палестині припинили своє існування відразу ж після арабо-ізраїльської війни 1948 року, в результаті якої Палестина була розділена між Єгиптом, Ізраїлем і Йорданією. Сектор Газа і західний берег річки Йордан були окуповані Ізраїлем після того, як була здобута перемога над військами арабської коаліції в 1967 році. Варто також відзначити, що Єгиптом було відкинуто пропозицію Ізраїлю повернути їм сектор Газа.

З 1977 року 29 листопада стали відзначати як Всесвітній день солідарності з палестинським народом.

На одному із засідань з приводу свята, Генеральний секретар ООН оголосив: « У цей важливий для всіх день я особисто висловлюю глибоку солідарність з палестинським народом, який як і раніше страждає, піддається насильству і не має власної держави. Народ знаходиться в постійній небезпеці, очікуючи наступного удару, і з усіх сил намагається протистояти тероризму … »

Страшні події, що тривають кілька років в регіоні, стають ненаглядним прикладом того, що чим більше сторони руйнують один одного, тим більшої шкоди вони завдають самі собі і мирному населенню. Все це тільки посилює страждання народу, породжує в них почуття порожнечі і безпорадності, а також відтягує той день, коли всі палестинці, нарешті, навчаться жити в згоді на території власної держави.

Всесвітній день солідарності з палестинським народом за традицією надає світовій спільноті можливість зосередитися на тому факті, що питання по Палестині залишаються невирішеними, і що палестинському народу необхідно здійснити свої невід’ємні права без втручання ззовні. Це і право на самовизначення, і право на суверенітет і національну незалежність, і право на повернення власності, і право на повернення в свої будинки.

В рамках цього свята громадянське суспільство і уряди щорічно проводять різноманітні заходи, що включають випуск спеціальних послань, в яких висловлюється солідарність з народом Палестини, поширення інформаційних матеріалів і публікацій, показ фільмів та організацію зустрічей.

У Нью-Йорку, в штаб-квартирі ООН, в цей день щорічно проводить засідання Комітет по здійсненню невід’ємних прав народу Палестини. Для участі в ньому запрошуються також організації громадянського суспільства, акредитовані при Комітеті, представники яких зачитують свої звернення.

Все буде Україна