«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

30 червня – Мануїл-солнцестой.

30 червня – Мануїл, Мануйло, Мануїл-солнцестой, Савелій, Ярило, молодий Ярило

У народі 30 червня шануються Мануйло і Савелій або Солнцестой. Вважалося, що в цей період сонце завмирає в зеніті, а трави починають буйно рости. Також люди боялися розгулу нечистої сили. 

Традиції та повір’я на 30 червня

За тиждень до Івана Купала (7 липня) святкували ярилки — свято, присвячене богові сонця Ярилу. В цей день на березі річки або озера — обов’язково біля води — розводили багаття і варили яйця: вважалося, що чим більше їх звариш, тим краще будуть нестися кури. Але вареними яйцями справа не обмежувалася — з них, вже вдома, готували різноманітні страви. На Мануїла сонце застоюється, мороки-тумани є, молочні ріки течуть.

Вважалося, що в цей день нечисть до хат підходить, намагається смаять людини, потягти. Ман — брехун, обманщик, маниха — той, хто манить, кличе, так називають різних нечистих духів, які можуть проявлятися у вигляді примарного бачення (в тому числі й покійного) і манять, блазнятся, тобто морочать, обманюють. Треба в цей день, як дивне побачиш, хреститися і волати до Господа Бога, щоб морок відвів. Увечері в цей день стріляли з рушниць, щоб відлякати хвороби і злих духів

Народні прикмети на 30 червня

  • Гроза 30 червня – буде гарний урожай
  • Часті зірниці – можна сподіватися на гарний врожай
  • Якщо латаття 30 червня не піднялися з води приблизно до 9 години – чекай похолодання і негоди
  • Не можна виходити з дому ввечері – забере нечисть
  • Вечірня веселка видно на небі 30 червня – погода буде гарна
  • Багряний захід – скоро піднімається вітер, піде дощ
Все буде Україна