«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

30 квітня - Страсна п'ятниця

Страсний, або Великої, називається п’ятницю останній, шостий тижні Великого посту, безпосередньо перед Великоднем. В 2021 році Світле Христове неділю в православ’ї випадає на 2 травня. Відповідно, Страсна п’ятниця буде напередодні нього, тобто 30 квітня.

Католицький Великдень у 2021 році відзначається 4 квітня. Таким чином, датою Страсної п’ятниці в цьому році в католицтві стане 2 квітня.

До речі, іноді дати Пасхи, а отже, і Страсної п’ятниці, в православ’ї та католицтві збігаються. Таке сталося, наприклад, в 2017 році, коли Світле Христове Воскресіння випало на 16 квітня.

Згадаймо Євангеліє: Страсна п’ятниця в християнстві

Згідно з Євангелієм, в п’ятницю відданий своїм учнем Іудою Христос постав перед судом прокуратора Іудеї Понтія Пілата за звинуваченням в бунті і підбурюванні. Пилат, усвідомлюючи несправедливість цих наклепів, проте засудив Христа до страти через розп’яття на хресті.

Страта відбулася на горі Голгофа, при цьому хрест, на якому, його розіп’яли, Христос ніс по вулицях Єрусалиму сам в супроводі варти. Одночасно з Ісусом там же були страчені двоє розбійником, причому один з них покаявся в своїх гріхах.

Як далі оповідає Євангеліє, на третій день після смерті на хресті Христос воскрес. Цієї неділі стало найголовнішим святом у християнстві, Великоднем.

Велика п’ятниця в православних і католицьких церковних службах

Богослужіння в Страсну п’ятницю присвячені розповідям про муки Христа на хресті, його смерть і поховання.

Під час православної вечірні (фактичний час цієї служби – близько 15.00) співається особливий канон, а з вівтаря до віруючих виносять плащаницю, зображення Спасителя у гробі. Ця дія стали включати в вечірню тільки з кінця XVI століття, а зараз воно є обов’язковим. У центрі храму Плащаниця знаходиться три неповних дні.

В католицтві прийнято богослужіння Хресної дороги, яка нагадує віруючим про основні моменти страждань Ісуса по дорозі на Голгофу, і особлива вечірня служба Страстей Господніх (після 15 годин дня, час смерті Христа по Біблії).

Як правильно провести Страсну п’ятницю

Велика п’ятниця – день найсуворішого посту в християнстві. Віруючі повністю відмовляються від їжі до часу винесення в храм плащаниці, а й з цього моменту вирішуються тільки вода і хліб.

Через те, що Страсна п’ятниця – час трауру і скорботи, в цей день особливо не рекомендується вдаватися до веселощів. Замість розваг краще зосередитися на молитві і допомоги близьким.

Народні традиції в Страсну п’ятницю

Крім християнських традицій, для Страсної п’ятниці існували і народні звичаї, що перегукуються з забобонами і нерідко взагалі мають язичницьке коріння. Наприклад, на Русі іноді палили на високих пагорбах багаття, що захищають, за повір’ям, від нечистої сили. Також була поширена заборона на землеробські і ковальські роботи. Жінкам потрібно було відмовитися від шиття і в’язання, та й всі інші роботи по дому добре б закінчити у Великий четвер. А ось піч, навпаки, рекомендувалося: вважалося, що приготований в цей день хліб зможе виліковувати хвороби.

У деяких країнах в Страсну п’ятницю проходять театралізовані ходи, які, втім, далеко не завжди схвалюються церквою. Наприклад, в філіппінському селі Сутуд кілька десятків років практикуються ритуали розп’яття і самобичування, і подивитися на них приїжджають туристи-католики з усього світу. А в Мексиці Велика п’ятниця – день карнавалу і вистав за мотивами євангельських оповідей. Ця традиція пішла ще з колоніальних часів, коли прибули в Америку іспанці прагнули звернути місцеве населення в християнство, а яскраве свято служив для залучення уваги.

Все буде Україна