«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

7 важливих речей, які батьки в жодному разі не мають робити за дітей

Ніхто не сперечається, що всі батьки бажають своїм дітям тільки найкращого. Тому часто ми готові робити за сина або дочку дуже багато. Аби їм було легше вчитися в школі! Однак самостійність в ухваленні рішень і почуття відповідальності потрібно виховувати з дитинства!

 

Психологи назвали 7 речей, які батькам не варто робити за своїх дітей-школярів. Інакше вони можуть вирости пасивними, безвідповідальними і нерішучими.

1. Не робити за школяра домашні уроки

Звичайно, якщо дитина сама звертається до вас за допомогою, то допомогти можна і потрібно: обговорити, поміркувати, знайти закономірність. А ось вирішувати приклади, виправляти допущені помилки, малювати в альбомі або робити презентації на комп’ютері дитина повинна самостійно. І правда, хто захоче зайвий раз напружуватися, якщо мама завжди підстрахує і все виправить?

2. Не нав’язувати друзів

Для батьків, природно, дуже вигідно дружити сім’ями. Поки дорослі п’ють чай на кухні, їх дітки дружно грають в дитячій. Просто ідилічна картинка! Але що, якщо вашій дитині нецікаво з такими друзями? Або вони йому просто не подобаються? Дозвольте своїм дітям самим вирішувати, з ким дружити, а з ким ні!

3. Не втручатися в конфлікти дитини з іншими дітьми

Побачивши, що хтось із однолітків ображає улюблене чадо, більшість батьків тут же рветься в бiй! Однак знайдіть в собі сили вчасно зупинитися. Ваша дитина цілком в змозі самостійно вирішити дрібні конфліктні ситуації. А якщо немає – його треба цьому навчити!

4. Не прибирати замість дитини його кімнату

У кожної людини повинна бути своя особиста територія, і ваші діти – не виняток. Безцеремонно вламуючись в дитячу кімнату і прибираючи там все, що здається вам зайвим, ви не тільки принижуєте дитини, а й виховуєте в ньому лінь і байдужість. Крім того, невже вам самим подобається виступати в ролі прислуги?

Ніхто не сперечається, що прибрати за дитину простіше, ніж виховати в ньому прагнення до чистоти і порядку. Але чим раніше ви навчите його стежити за своїми особистими речами, тим буде краще для всіх!

5. Не відповідати за дитину, коли до нього звертаються

«Скільки тобі років, хлопчик?» – «Нам уже 12!»

Смішно? Однак деякі батьки настільки бояться, що їх дитина щось не так скаже або про щось забуде, що готові навіть відповідати за нього. А звідки тоді візьмуться самостійність і відповідальність? Крім того, психологи стверджують, що за такою поведінкою батьків ховається прагнення повністю контролювати свою дитину. І як довго ви збираєтеся це робити?

6. Не домовлятися про оцінки з учителями

Головна мета батьків у вихованні школяра – навчити його досягати поставлених перед собою цілей. Тому нехай ваші діти самостійно розбираються зі своїми поганими оцінками і налагоджують відносини з вчителями. Інакше звідки прийде розуміння того, навіщо взагалі потрібно добре вчитися? Дайте дитині можливість самому наступати на граблі і виправляти власні помилки!

7. Не вибирати за дитину гурток за інтересами

Багато мам і тат з появою спадкоємця немов самі впадають в дитинство, намагаючись реалізувати все те, чого вони колись недоотримали.

«Я все життя мріяла стати балериною. Віддам дочку в танцювальний клас! » Знайоме?

Однак, роблячи так, ви відмовляєте дитині в праві на самовизначення. Хіба можна зрозуміти, до чого лежить душа, якщо все вирішено заздалегідь? Та не заривайте талант сина або дочки в землю заради задоволення власних амбіцій! Дайте школяреві можливість вибирати між різними секціями, і він швидко визначиться в своїх інтересах.

Якщо ви хочете, щоб ваші діти росли відповідальними і самостійними особистостями, постарайтеся дотримуватися цих 7 важливих правил у вихованні. А якщо ви хочете брати активну участь в житті дочки або сина, то запам’ятайте: робити що-небудь потрібно РАЗОМ, а не ЗАМІСТЬ!

Інформація в даній статті носить виключно ознайомчий характер і не замінює консультацію сертифікованого профільного фахівця.

 Джерело

Все буде Україна