«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

8 грудня – Климентьєв день, або Клим Холодний. Православна церква вшановує Папу Римського Климента I

Чому сьогодні потрібно пропустити сніданок, а на вечерю зібратися всією сім’єю?

8 грудня в православ’ї вшановують пам’ять святого апостола Климента I. За народним календарем ця дата отримала назву Клим Холодний. У православ’ї він шанується як один з перших християнських релігійних ораторів, які проводили проповіді на північних територіях Причорномор’я, які згодом стали землями Київської Русі, інформує UkrMedia.

Хто такий святий Климентій?

Історичних свідчень про життя святого збереглося мало. Походив він з знатної римської сім’ї. Коли Климент був маленьким, він разом з матір’ю і братами вирушили з Риму до Афін морем. Корабель зазнав аварії. Члени сім’ї вижили, але втратили один одного. Мати залишилася на одному з островів Східного Середземномор’я. Вона оплакувала втрату дітей. Хлопчики виявилися в Іудеї, де були усиновлені.

Климент дорослішав в Римі, вивчав науки і сумував про зниклих родичів. Його батько відправився на пошуки членів сім’ї і вирішив не повертатися додому, поки всіх не знайде.

У віці 24-х років Климент почув про пришестя Христа і зацікавився його вченням, для цього відправився на схід. В Іудеї він познайомився з апостолом Петром, прийняв від нього хрещення і став його учнем. Серед інших учнів Петра були його брати, але вони не впізнали один одного. Під час своєї подорожі апостол Петро зустрів матір і батька Климента і допоміг родині об’єднатися. Батьки теж прийняли хрещення.

Климент став одним з найближчих сподвижників апостола, пізніше очолив Римську церкву. Він був четвертим єпископом Риму. Він жив в I столітті після Різдва Христового, тоді, коли вираз «папа Римський» ще не асоціювався з католицькою церквою – єпископ Климент очолював Римську кафедру задовго до відокремлення Західної церкви від Східної, Православної.

Під час гонінь на християн Климента відправили у вигнання на каторжні роботи, де він познайомився з засудженими християнами, яких утішав і наставляв. Климент звернув у віру багатьох язичників. Імператор Траян, дізнавшись про це, відправив в Херсонес своїх людей і наказав зловити проповідника і втопити в морі, прив’язавши до якоря, щоб тіло його не знайшли сподвижники. Однак завдяки молитвам учнів море відступило майже на 500 метрів, і тіло святого було знайдено людьми.

З цього дня упродовж семи століть щорічно море на кілька днів відступало, даючи можливість всім бажаючим вклонитися апостолу. Під час цього відбувалося багато чудес, а люди, молячись святому, зцілювалися від хвороб.

Обряди й традиції цього дня

  • 8 грудня називають в народі Клим Холодний, тому що встановлюється уже справжня зима. Вся земля вкривається білим снігом і від цього в будинках стає набагато світліше, що давало нашим предкам можливість цілими днями займатися рукоділлям (адже тепер можна було прясти, шити і майструвати не при безодні, а біля віконця при денному світлі).
  • У цей день матері моляться святому Климентію про те, щоб дав їхнім чадам сили пережити наступну зиму.
  • З будинку намагалися не виходити, так як боялися зустрітися з вовками, які наближаються до людського житла. Особливо старалися не залишати рідні стіни в темний час доби. Час коротали за різними ремеслами.
  • Вірили в існування злих духів – Тріскунів, які влітку дрімають, а взимку прокидаються, стукають по замерзлій землі і гілках, бігають по полях і дмуть в кулак, від чого і віє холодний вітер. Людей, які скаржилися на холоднечу, Тріскуни могли покарати хворобами. Тому, щоб здоров’я було міцне, важливо при будь-якій погоді залишатися веселим і бадьорим.

Не снідайте сьогодні, а на вечерю зберіть всю сім’ю

За народним повір’ями в Климентьєв день будь-які справи треба починати натщесерце. Тому наші предки 8 грудня не снідали і працювали на голодний шлунок, вважаючи, що після трапези знижується працездатність.

Інші прикмети на початок дня

  • День пройде вдало, якщо з ліжка вставати відразу на обидві ноги, а потім вже перший крок робити лівою.
  • Щоб всі дороги і шляхи протягом дня були без перешкод, потрібно спочатку праву ногу взувати.
  • Перед сніданком ніколи не співайте, інакше день можна закінчити сльозами.
  • Якщо у великі церковні свята вмиватися талою водою, то краса з обличчя ніколи не зійде.
  • Не можна на сніданок їсти рибу, можна накликати біду.
  • Якщо вранці під час сніданку розбили чашку, то день буде важким.
  • Ніколи і нікому не займайте вранці грошей, повертати доведеться силою.

Як треба завершувати день?

  • Так само як і вранці не можна давати гроші в борг, але при цьому ще й самі не позичайте. Будь-які грошові операції на ніч дивлячись, призведуть до збитків.
  • Не підмітайте в будинку підлоги перед сном, можна вимести весь достаток.
  • Увечері нічого не можна віддавати з дому, щоб у вас не попросили (сіль, сірники, хліб). Віддаючи у вечірній час будь-яку річ, ви втрачаєте свою удачу.
  • Не виносьте ввечері сміття. У цей час активізуються темні сили, і будь-яка винесена річ може бути використана для наведення пристріту або псування.
  • Краще завершення дня – це спокійний вечір у затишному будинку в колі сім’ї. На Климента було прийнято всім домочадцям збиратися за великим щедрим столом на вечерю, після якої спілкувалися і співали пісні.

Народні прикмети 8 грудня

Люди аналізували природні явища і за народними прикметами на 8 грудня намагалися передбачити погоду на найближчий час:

  • Якщо на Климента сипле сніг, то літо можна чекати дощове.
  • 8 грудня занадто рано півні заспівали – до потепління.
  • Якщо у цей день багато снігу на землі лежить, наступний рік буде врожайним.
  • Клим Холодний навіть у чоловіка сльозу гонить.
Все буде Україна