«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

9 червня: народні прикмети в цей день

У народі вірили, що можна з легкістю змінити своє життя

У суботу, 9 червня, зазвичай зацвітала фіалка, липа, а також розпускався деревій. У цей час починали збирати квіти деревію для приготування лікарських засобів, знімали і спалювали ловчі пояси яблунь. Про це повідомляють ЗМІ.

Раніше день Федори відзначався 27 травня за старим стилем. Відомо, що саме її в народі називали колючим язиком. У цей день селяни забороняли жінкам і дівчатам розмовляти одна з одною – це, за прикметами, обіцяло велику біду. Побутувало вірування, згідно з яким, слух або плітка, які з'явилися саме в цей день, обійдуть все село, і всі жителі села дізнаються новину.

Також говорили, що сваритися 9 червня не можна, оскільки "Федора за рогом намагається дізнатися про худе". Намагалися не мести хату 9 червня, оскільки вірили, що домовик забирається під віник, і його можна вимести разом зі сміттям, а значить, своє щастя упустити, адже нікому буде охороняти сім'ю.

Навпаки, домовика 9 червня намагалися задобрити, причому особливо старалися в цьому люди, чия діяльність безпосередньо була пов'язана з торгівлею. Кидали за грубку кілька монет і сподівалися на те, що це в майбутньому допоможе отримати хороший прибуток.

У православній церкві крім Федори 9 червня вшановується пам'ять священомученика Ферапонта, єпископа Садійського, який жив у III столітті і відомий як учень преподобного Сергія Радонезького. Саме Ферапонт став засновником Білозерського монастиря. Що стосується мучениці Феодори (Федори), то вона постраждала за віру в Христа в 304 році разом із Дідимом воїном, який її захищав.

Народні прикмети на 9 червня

На сході сонця дуже душно – буде дощ найближчим часом. Хмарна погода вдень 9 червня, але до вечора хмари зникають – прикмета того, що можна чекати на ясний наступний день. Якщо в цей день зробити прибирання в будинку, то можна щастя своє вимести з хати. Якщо день ясний, і з'явилися дощові черв'яки – буде гроза. Нічна роса довго не випаровується – до грози. Дим із труби по землі стелиться – до негоди. Перший літній туман припав на Федорин день – до врожаю грибів. Дятел гучно стукає в погожий день, значить, буде дощ.

Джерело

Все буде Україна