«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

"А король голий!": Путіну напророчили сумний кінець

Чим активніше влада намагалася насаджувати культ особистості, тим сильніше над нею насміхалося населення

Культ особистості диктатора рано чи пізно переходить в свою протилежність - загальну ненависть і презирство. Чекає це і Путіна. Про це заявив російський соціолог, опозиційний публіцист Ігор Ейдман. За його словами, російське телебачення ставить все нові рекорди холуйства і лизоблюдства.

"Є перевірений історією закон: чим довше править диктатор, тим у нього сильніше манія величі, а в країні - лютіше культ його особистості. Диктатор намагається привести свідомість підданих у відповідність з власним самовосприятием. Його шізокартіна світу, в якій він богоподібний надлюдина, повинна бути нав'язана оточуючим ", - говорить Ейдман.

На думку публіциста, доля Хрущова і Брежнєва, ймовірно, чекає і Путіна. Завдяки зомбуючій пропаганді Кисельова і компанії Путін домагається ось уже який рік поспіль до себе лояльність, але для формування справжнього культу його особистості потрібні інші, більш потужні засоби. Масовий терор, подібний сталінському, сьогодні навряд чи можливий.

Тому, насильством повернути людей в "культ Путіна" не вдасться.

Однією пропаганди мало. Потрібен терор. Ніхто не може дозволити собі ​​закричати: "Король-то голий!" Людина сталінської епохи розуміє, що буде просто знищена, якщо відмовиться зображати кохання до вождя.

За його словами, люди в СРСР на кухні будинку дозволяли собі різні міркування з приводу комуністів, висміюючи головних генсеків компартії, які на той час були при владі. Особливо в сталінські часи, ніхто з дому навіть не смів виносити ці тихі кухонні розмови і критику. У цій ситуації радянська людина вважала за краще щиро полюбити тирана. Вже за часів Хрущова ситуація змінилася. Без масового терору з культу вийшов порожній звук. Скільки б не крутили по екранах країни фільм "Дорогий Микито Сергійовичу", народ відверто висміював Хрущова, називаючи його "кукурузником".

Чим активніше влада намагалася насаджувати культ особистості Брежнєва, тим сильніше над ним насміхалося населення.

"Нав'язливі, нудотно-холуйські вихваляння" національного лідера ", не підкріплені страхом перед ним, можуть викликати у людей тільки відторгнення. Зрештою Путін, цілком ймовірно, стане таким же загальним посміховиськом, як пізній Брежнєв", - заявляє Ейдман.

Джерело

Все буде Україна