«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Автокефалія для України: зясувалося, чому Росія так верещить

Російська церква до кінця намагатиметься зберегти хоч щось

Коли Україна отримає Томос, російська церква втратить статус імперії, саме тому зараз путінські служителі роблять все можливе, аби автокефалія обійшла українців стороною. Про це розповів глава прес-служби УПЦ КП архієпископ Євстратій (Зоря). Він зазначив, що приблизно 40% світової мережі РПЦ перебуває в Україні. І якщо українці отримають Томос, росіяни миттю позбудуться своєї влади і статусу.

"Зараз близько 40% світової мережі РПЦ перебуває в Україні. Очевидно, що російська церква буде до кінця прагнути зберегти хоч щось, але без цих 40% вона вже не буде церквою-імперією, вона буде просто однією з великих церков. Українська церква з часом буде за масштабом рівна РПЦ, а може й трохи більша, ніж російська церква", - розповів архієпископ Євстратій.

До речі, питання про надання автокефалії обговорять на найближчому засіданні Синоду, яке відбудеться вже в жовтні. Коли рішення ухвалять, на цій підставі скличуть собор українських ієрархів. Предстоятеля єдиної церкви обиратимуть у присутності спеціального представника Вселенського патріарха Варфоломія. Після того, як процедура завершиться, новоспечений предстоятель отримає Томос в якості документа.

"Швидше за все, отримання Томосу буде в Україні. Або Вселенський Патріарх особисто або через свого уповноваженого представника передасть цей Томос і він буде урочисто проголошений. Я гадаю, що це буде в Софії Київській", додав архієпископ.

Джерело

Все буде Україна