«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Безбідна старість! Близько мільйона українців зможуть отримувати другу пенсію

Більше мільйона українців зможуть отримувати другу пенсію, при цьому «пенсійний податок» для них значно збільшать. Відповідні нововведення передбачені розробленим Міністерством соцполітики законопроектом «Про внесення змін щодо накопичувальної професійної пенсійної програми».

Міністерство соціальної політики, згідно з уже прийнятою пенсійною реформою, має розробити пропозиції про запуск другого рівня системи. Простіше кажучи, якщо зараз українці отримують виплати тільки з одного джерела – солідарного рівня, після запуску другого кроку реформи можна буде розраховувати відразу на дві пенсії.

Солідарний рівень – гроші, які платять працюючі українці. Вони надходять до Пенсійного фонду і відразу ж перерозподіляються між усіма пенсіонерами. Але коштів цих бракує. Через зарплати в конверті і демографічну кризу на пенсії не вистачає приблизно 140 млрд грн. Ці гроші компенсують із загальної державної скарбниці.

При таких умовах істотно підвищити пенсії українців неможливо. Можливий спосіб вирішення проблеми – накопичувальний рівень. Його, згідно з розробленим планом Кабінету міністрів, повинні повністю ввести вже в січні 2019 року.

Однак додатковий «пенсійний податок» і право отримувати другу пенсію отримають ті, хто зараз молодше 35 років. Роботодавці повинні будуть платити за них вищі внески, але зате це компенсують їхню ранню пенсію і дозволить отримувати більше.

«Раніше за законом роботодавці самі повинні були компенсувати дострокову пенсію тим співробітникам, які мали на це право. Але проблема в тому, що до того моменту, як людина вийшла на пенсію, підприємство могло закритися, опинитися в стані банкрутства. І так виходило, що збиралися мільярдні борги перед Пенсійним фондом », – пояснює Ткаченко.

Згідно із законопроектом, зібрані гроші можна буде за бажанням накопичувати в приватному пенсійному фонді. Платити за «другу пенсію» буде роботодавець. Так, за тих, хто відноситься до першого пільговим списку, доведеться платити ЄСВ на 15% вище чинного (зараз 22%), а за другий список – на 7% більше.

«Страхові внески будуть здійснюватися за рахунок підвищеної ставки ЄСВ на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування на 15 відсотків – за особу, зайнятих на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком №1, на 7 відсотків – за осіб, зайнятих на інших роботах з шкідливими і важкими умовами праці Списком №2 », – йдеться в законопроекті.

«Але поки що умов для накопичувальної системи немає. Для повноцінного функціонування потрібні не тільки інструменти, більш жорстке регулювання ринку і інфраструктура, а й довіра. Довіра вкладників до фондів (а них поки і до банків довіра не особливо велика), довіра до урядових цінних паперів », – розповідає керівник департаменту аналітики Сoncorde Capital Олександр Паращій.

При цьому експерт вважає, що збирати на старість може практично будь-який українець, не дивлячись на розмір доходу. І почати можна з простого: впорядкувати свої витрати і почати відкладати хоча б 10% доходу. Через кілька років зібрану суму можна буде інвестувати, а через 15-20 років ця інвестиція дозволить безбідно провести старість.

Джерело

Все буде Україна