«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

''Біткоїн луснув'': скільки втратили українці і чи можуть повернути гроші

Бульбашка біткоїна остаточно луснула, а курс "здувся" к п'ять разів, заявив аналітик Вадим Іосуб. Ситуація із криптовалютами залишається неоднозначною, а вартість "монети" в майбутньому — все ще під великим питанням.

Бульбашка біткоїна остаточно луснула, а курс "здувся" к п'ять разів, заявив аналітик Вадим Іосуб. Ситуація із криптовалютами залишається неоднозначною, а вартість "монети" в майбутньому — все ще під великим питанням.

Порівняно з максимальною ціною, українці нині втратили на криптовалютах $1,7 млрд, - пише OBOZREVATEL

Новий тіньовий ринок на мільярди гривень

До проституції, наркоторгівлі та продажу зброї додався ще один тіньовий сектор. Більш невинний за своєю суттю, але не менш масштабний за оборотами. Все це про ринок криптовалют. Поки НБУ і парламентарі розмірковують, чи варто легалізувати "електронні гроші", проводять круглі столи та готують звіти, приблизно 100 тисяч українців вже інвестували кошти в "монети" (дані Citi).

На електронні гроші десятки українців уже встигли розбагатіти й одразу ж збанкрутувати. Річний обсяг ринку сягає понад двох мільярдів гривень, йдеться у звіті USAID. Водночас точних цифр ніхто назвати не може. Увесь ринок — у тіні. З операцій не платяться податки, біржі та трейдери не отримують ліцензії. Крім того, навіть із мільйонних заробітків на криптовалютах не стягується прибутковий податок.

  

Україна за рівнем ВВП — одна із найбідніших країн Європи, а ось за рівнем капіталу валового внутрішнього продукту в біткоїнах — одна з перших. Це означає, що попит на "електронні гроші" серед українців досить високий. Із "українським громадянством" працює щонайменше п'ять бірж. Перша з них створена ще у 2014 році в Дніпрі (btc-trade).

На сайті біржі — жодної інформації про юридичну особу, яка надає фінансові послуги. Немає ні договору, ні юридичної адреси. Усі операції поза правовим полем. Крім цього, навіть якби власники біржі захотіли, узаконити свою діяльність не вийшло б. Такого закону не існує.

  Найчастіше онлайн купують біткоїни на суму до 15 тис. грн. На такі платежі закривають очі служби фінансового моніторингу. Фактично банк бачить переказ від одного клієнта іншому. Насправді ж відбувається операція із купівлі "монет". Якщо потрібно купити одразу велику суму, наприклад,1 біткоїн ($3,7 тис.), на біржі також можна домовитися про особисту зустріч і передати гроші готівкою.

"Я купував півтора біткоїна у листопаді 2017 року. Тоді витратив трохи більше $9 тис. В Одесі був офіс (здається вони досі там працюють). Знайшов їх через друзів, а вони взагалі через оголошення в OLX. Переконався, що не "кидалово". Віддав гроші налом. Приємна дівчина перерахувала, при мені перевела мені мої біткоїни, гроші сховала у ящик. Так і розійшлися", — розповідає одесит Денис.

Незважаючи на падіння курсу, за рахунок "інвестицій" у менш відомі криптовалюти, ще до падіння ринку українцеві вдалося "відбити" свої вкладення. За курсу $19 тис. продав 0,4 біткоїна, а за курсу в $4 тис. купив ще одну "монету".

Оцінити, скільки недоотримує бюджет країни, закриваючи очі на цю сферу, майже неможливо. Але є ще одна проблема — захистити права тих, хто вкладає гроші у криптовалюти, також неможливо.

Скільки українці втратили на біткоїнах

Загальні втрати українців після падіння ринку криптовалют оцінюються міжнародною компанією Citi у $1,7 млрд. Якщо розділити на всіх власників криптовалют, сума вийде досить великою — до $17 тис. Щоправда, ці гроші можна оцінювати, як упущену вигоду, а не реально втрачені кошти.

Так, аналітики компанії порівняли нинішній курс із максимальним за минулий рік. Отриману суму й оцінили, як загальні втрати. Водночас частина власників криптовалют могла купувати їх за нижчим курсом, ніж нині. Тому їхні "загублені вигоди" насправді можуть бути фактичним прибутком. Наприклад, у січні 2017 року 10 біткоїнів можна було купити за $10 тис. Зараз таку кількість "монет" можна продати за $37 тис. Тобто навіть з урахуванням падіння біткоїна реальний заробіток становитиме $27 тис. У звіті Citi такий заробіток порахують як втрату $153 тис. Так, якщо продати 10 біткоїнів у грудні 2017-го, виручити можна було б $190 тис.

 

Але ніхто не може сказати напевно, що буде з курсом через один-два роки або навіть один-два місяці. Можливо, черговий стрибок "поб'є" рекорд кінця минулого року. Або ж навпаки — найпопулярніша криптовалюта "здується". 

"Якщо хтось говорить, що сталося страшне падіння — ви подивіться, який був курс декілька років тому? Біткоїн так розвивається по спіралі. Криптовалюти вже нікуди не подінуться", — розповідає Денис.

Доктор юридичних наук, радник Dega Partners Руслан Чорнолуцький пояснює — усі операції із купівлі або продажу криптовалют офіційно не дозволені. Відсутня і судова практика в цій сфері. Тобто, якщо на біржу здійснять хакерську атаку або ж гроші "зникнуть", знайти відповідального за це не вдастся.

Все буде Україна