«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Борис і Гліб Сіячі 15 травня: чого категорично не можна робити

Для торговців вдала торгівля віщувала більшу вигоду протягом року

Народне свято Борис і Гліб Сіячі відзначається 15 травня (за старим стилем – 2 травня). У православному церковному календарі цей день присвячується перенесенню святих мощей братів-великомучеників князів Бориса і Гліба. Сіячем день прозвали через те, що на Русі з 15 травня починали сіяти гарбузи і огірки.

Борис і Гліб (у хрещенні — Роман і Давид) були князями, синами київського князя Володимира Святославовича. У міжусобній боротьбі, що спалахнула в 1015 році, вони були вбиті старшим братом Святополком Окаянним. Борис і Гліб стали першими святими на Русі. Згодом їх почали вважати заступниками землі руської.

Заборони на Бориса і Гліба

У цей день починали висаджувати теплолюбні рослини – гарбузи, кабачки і огірки на гнойові грядки. Вважалося, що якщо почати сіяти пізніше, то можна і зовсім залишитися без врожаю.

Щоб гарбуз і огірки вродили великими — в грядці заривали маточку від ступки. Крім того, в цей день продовжували засівати поля. Для всіх торговців вдала торгівля в цей день передвіщала більшу вигоду протягом року. Увечері, після закінчення торгів, купці влаштовували великі застілля.

До столу обов'язково запрошувались і бідняки, оскільки вважалося, що «поділившись малим – отримуєш велике». В цей день до сходу сонця потрібно було рахувати гроші. Гроші повинні бути перераховані всі, навіть ті, що заховані за потаємними місцями. Це обіцяло успіх в справах і більший прибуток в торгівлі.

З Бориса і Гліба починали співати солов'ї. У народі говорили, що таким чином вони проводжають і зустрічають весну літо. Якщо солов'ї співали голосно, грунтовно — значить, не за горами літо. Якщо співали всю ніч — наступний день буде сонячним.

А якщо солов'я чули раніше, ніж зозулю, то все літо повинно було пройти вдало. Говорили також, що якщо при першій солов'їній трелі скинути сорочку, то блохи кусати не будуть. 15 травня у курських і тульських народів існувала традиція відправлятися в ліс ловити солов'їв, оскільки упіймання птиці обіцяла щасливе життя. Мандрівка їх по лісах звичайно тривала по місяцю і закінчувалася подорожжю до столиці для продажу наловлених птахів.

Джерело

Все буде Україна