«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Частині українців заборонять алкоголь і сигарети: як це буде?

В Україні пропонують продавати алкоголь і сигарети не з 18 років, а з 21. Автори вважають — дана ідея, що виникла у Верховній Раді, має зменшити залежність молоді від алкогольних напоїв і тютюну. Що хочуть впровадити і коли це почне працювати?

Що пропонують
У Верховній Раді вже зареєстрований проект 8437, який покликаний зменшити залежність молодих українців від алкоголю і тютюну. Зміни стосуються відразу кількох профільних законів. Головна суть нових правил — алкоголь і тютюн дозволяється продавати тим, кому вже є 21 рік.

Один з авторів проекту, народний депутат від "Народного фронту" Геннадій Кривошея запевняє OBOZREVATEL, збільшення віку — принципове питання.

"Продавати потрібно з 21 року, як це роблять у США і європейських країнах. Причин дуже багато. У нас дуже високий рівень дитячого алкоголізму, понад 90% дітей у віці 15-16 років пробували алкоголь, про куріння взагалі не кажу, це велика проблема. З'явилися різного роду електронні сигарети і молодь зацікавилася смаковими добавками. Вважаю, парламент має конструктивно підійти і внести зміни", — зазначив нардеп.

До того ж нардеп застерігає — якщо не внести зміни, то вже найближчим часом ми отримаємо школярів, які ходять на уроки з алкоголем.

"Школу діти закінчують у 17 років, а у випадку з 12-річним навчанням — у 18 років. Отже, ми будемо ходити до школи у 18 років і мати законне право купувати алкоголь і сигарети", — розповів Кривошея.

Коли буде ухвалений
Авторами законопроекту виступили троє народних депутатів. Щоправда, за словами Геннадія Кривошеї, йому вдалося зібрати близько 40 підписів колег, а також позитивний висновок комітету з питань охорони здоров'я. Тому він запевняє, у законопроекту є великі шанси на успішне голосування.

Які норми працюють зараз
Зараз в Україні офіційно дозволений продаж алкоголю і сигарет людям, які досягли 18 років. Щоправда, у багатьох містах України місцева влада обмежує продаж алкоголю. Наприклад, у Києві на рівні адміністрації ухвалено норму, яка забороняє продаж алкогольних напоїв з 23:00 до 10:00 щодня. Схожі правила діють у Львові, Ужгороді, Івано-Франківську та інших містах.

А у березні 2018 року Верховна Рада проголосувала за закон, який дає право міським радам визначати час продажу алкогольних напоїв на їхній території.

Як карають
За продаж алкоголю неповнолітнім передбачені штрафи. Так, для підприємця, який допустив продаж, штраф становить 6800 гривень, для безпосереднього продавця — від 510 до 1700 гривень.

Скільки українців споживають алкоголь
Соціологічне дослідження на тему споживання українцями алкоголю ще у вересні 2016 року проводила компанія Research & Branding Group. Опитавши 1800 осіб з усіх регіонів України, соціологи дійшли висновку, що приблизно 65% українців вже до 18 років спробували алкоголь вперше. При цьому основна кількість, приблизно 48% з опитаних, спробували саме у віці від 16 до 18 років.

Крім того, Україна входить у топ рейтингу "найбільш питущих" країн світу. Згідно з дослідженням міжнародної аналітичної компанії Euromonitor, країна посідає 7 сходинку в загальному рейтингу. Гірші показники лише у Болгарії, Японії, Таїланду, Філіппін, Росії та Південної Кореї.

Що стосується куріння, тут ситуація помітно краща. У 2017 році Київський міжнародний інститут соціології з'ясував, що кількість курців у віці від 18 до 30 років істотно знизилася з 37% до 26,7%. Щоправда, частина українців знайшла альтернативу звичним сигарет. Останнім часом особливу ​​популярність серед молоді завоювали кальяни та е-сигарети.

Все буде Україна