«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Чим запивати пігулки, щоб вони «запрацювали»

Аби не нашкодити травній сиситемі, таблетки рекомендовано подрібнювати і розчиняти, запиваючи водою, а ще краще крохмальним слизом.

Ніби все зробили правильно – звернулися до лікаря, придбали рекомендовані пігулки, регулярно їх вживаємо, а вони «не працюють». І коштують недешево, і не допомагають. Чому ж так? Можливо, ви їх просто неправильно заживаєте.

Ні з чаєм, ні з соком, ні з кавою

– Під впливом деяких компонентів їжі порушуються всмоктування, розподіл і біотрансформації ліків, – пояснює лікар Олена КУПРАШ, – У результаті не досягається терапевтична концентрація препарату в крові, тож ефект від прийому ліків знижується. Більшість лікарських засобів найраціональніше запивати 50–100 мл кип’яченої чи дистильованої води. Натомість часто ліки, неприємні на смак, запивають різними соками або напоями. Це негативно впливає на засвоєння лікарських засобів.

Запивання вишневим, порічковим та іншими ягідними сиропами різко сповільнює всмоктування хлориду кальцію, амідопірину й ібупрофену (жарознижувальний, болезаспокійливий, протизапальний), фуросеміду (сечогінний засіб), тетрациклінів (антибіотиків), ізоніазиду (протитуберкульозний препарат). Більшість фруктових і овочевих соків містить органічні кислоти, тому вони можуть нейтралізувати дію чутливих до кислот антибіотиків (еритроміцин, ампіцилін, пеніциліни) і багатьох інших лікарських засобів, і навпаки, посилити фармакологічний ефект похідних саліцилової кислоти, барбітуратів (застосовують як заспокійливі і снодійні).

Якщо ви приймаєте гіпотензивні засоби (для зниження артеріального тиску), пам’ятайте: калина, горобина, буряк, суниці і деякі інші продукти посилюють ефект ліків. Тому заживаючи ці продукти і соки з них разом із ліками, стережіться надмірного зниження тиску.

– Не варто приймати ліки одночасно з чаєм чи кавою: вони змінюють фармакологічну активність багатьох ліків, – застерігає лікар. – Кофеїн, що міститься в них, зв’язується з рядом препаратів (аміназин, хлорпромазин, галоперидол), уповільнює їхнє всмоктування, але посилює фармакологічний ефект парацетамолу, ацетилсаліцилової кислоти.
Чай містить багато таніну, різних дубильних речовин, які утворюють важкорозчинні сполуки з препаратами, що містять алкалоїди (папаверином, морфіном, кодеїном, атропіном). Теофілін, що міститься в каві, розширює судини нирок, що сприяє більш швидкому виведенню із сечею ліків (ампіциліну, стрептоміцину сульфату тощо).

Алкоголь перетворює ліки на отруту

– Вживання алкоголю з лікарськими засобами є дуже небезпечним. Якщо людина приймає будь-які медикаменти, відалкогольних напоїв краще відмовитися, – наголошує лікар Купраш. – Алкоголь (етиловий спирт) і алкогольні напої погано впливають на метаболізм багатьох лікарських речовин в організмі. Великі дози алкоголю можуть зменшити швидкість всмоктування багатьох ліків, зокрема, диазепаму, пеніцилінів, вітамінів. Небезпечним є одночасний прийом алкоголю з ліками-барбітуратами (фенобарбітал, пентобарбітал), варфарин (протитромбозний засіб), толбутамід (препарат для діабетиків), мепробамат (заспокійливе) тощо. Концентрація в плазмі крові цих ліків збільшується, що сприяє посиленню фармакологічної, а також токсичної дії.

В організмі спирт як чужорідна речовина перетворюється за допомогою біологічно активних речовин (ферментів), пояснює лікар. Спочатку в реакцію вступає фермент алкогольдегідрогеназа, яка окислює спирт до альдегіду, потім перетворює його в ацетальдегід, а відтак – в оцтову кислоту (вона активно використовується організмом в обміні речовин). Є ліки, які уповільнюють окислення спирту до оцтової кислоти, внаслідок чого в крові накопичується ацетальдегід, який отруює організм. На цьому принципі ґрунтується один з методів лікування алкоголізму. Хворому дають лікарський засіб, що містить дисульфірам (тетурам, еспераль тощо), який блокує фермент алкогольдегідрогеназу, і тому біотрансформація спирту припиняється на стадії утворення ацетальдегіду, який викликає отруєння. Слід пам’ятати, що навіть невелика доза алкоголю в процесі лікування деякими препаратами (протидіабетичні сульфаніламіди, левоміцетин, гризеофульвін, метронідазол) спричиняє оловний біль, нудоту, блювоту, запаморочення, внаслідок порушення метаболізму етанолу в організмі. Алкоголь, випитий із ліками, може сприяти утворенню канцерогенних сполук.

Під час лікування антибіотиками алкоголь протипоказаний у зв’язку з тим, що він сприяє зниженню концентрації препарату в тканинах. Спирт посилює токсичність протигельмінтних засобів. Він несумісний з антикоагулянтами (попереджують утворення тромбів), протисудомними ліками, протидіабетичними та іншими лікарськими засобами. Етанол посилює дію снодійних і заспокійливих препаратів, спотворює дію тавегілу. Прийом алкоголю посилює шкідливу дію аспірину на слизову оболонку шлунка. Одночасно вживати алкоголь особливо небезпечно з парацетамолом (ацетамінофенолом) та іншими.

Щоб таблетки не шкодили, запивайте киселем

Деякі лікарські засоби (якщо їх приймати натще) можуть подразнювати слизову оболонку шлунка і кишківника. Аби не нашкодити травній сиситемі, таблетки рекомендовано подрібнювати (чи розкушувати) і розчиняти, запиваючи водою (1/3–1/2 склянки), а ще краще крохмальним слизом. Щоб зменшити подразнювальну дію ацетилсаліцилової кислоти і сульфаніламідів, ліки краще приймати одночасно з розчином натрію бікарбонату (соди) чи лужних мінеральних вод. Пише - simya.com.ua

Все буде Україна