«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Чому не раніше? Що у соцмережах пишуть про воєнний стан

Рада нацбезпеки підтримала введення воєнного стану, й у понеділок це рішення має затвердити Верховна Рада.

Президент Порошенко заявив, що це не означає оголошення війни і запевнив, що запровадження такого стану не обмежить конституційні права і свободи, пише ВВС Україна А що думають у соцмережах про це? Чому не раніше?

 

Серед найпопулярніших запитань, яке наразі цікавить користувачів соцмереж, чому влада вирішила вводити воєнний стан тільки зараз, а не рік, два чи три роки тому. Користувач Дмитро Ільченко вважає, що агресивні дії Росії - не ключова причина. Якби це було так, його запровадили б вже давно - приводів для цього було чимало. Все через наближення виборів, вважає він. На його думку, українська влада вирішила використати інцидент з захопленням українських суден, аби зірвати майбутні президентські вибори. "Захоплення баз в Криму? Не привід для воєнного стану. Захоплення частин Донецької і Луганської області? Не привід для воєнного стану. Іловайськ? Не привід для воєнного стану. Збили літак? Не привід. Щодня гинуть українці? Куди там, який воєнний стан", - пише Ільченко.

 

Можливість того, що хтось користується нагодою, аби зірвати вибори, не виключає і депутат Мустафа Найєм. "Вся сучість цієї війни в тому, що ніколи до кінця не зрозуміло, де реальність, а де гра. Де "торгівля на крові", а де ми задарма віддаємо наші заводи, шахти і комбінати. Де Віктор Медведчук представник України, а де він же - кум президента країни-агресора. І, нарешті, де на нас дійсно напали, а де, користуючись випадком, банально відкладають вибори". Попри сумніви, Найєм не виключає того, що проголосує за введення воєнного стану: "Війна сама по собі йде вже четвертий рік, справжня - ти сам бачив. І десь там, на фронті, в окопах вже котрий місяць сидить звичайний хлопець, який фізично захищає наші кордони. А ти в якийсь дуже конкретний момент часу маєш зробити вибір: натиснути на цю бісову зелену кнопку і підтримати того хлопця чи продовжити копатися у власних сумнівах".

 

Навіщо взагалі потрібен воєнний стан? Дехто звертає увагу на слова Петра Порошенка, який під час засідання РНБО запевнив, що воєнний стан не призведе до обмеження прав і свобод. Навіщо в такому разі він взагалі зараз потрібен, частині користувачів не зовсім зрозуміло. "Поясніть мені хтось компетентний... тобто я не проти, звісно, але просто не розумію, що тоді змінюється", - написала Катерина Венжик.

 

Олена Яхно називає такий підхід "полегшеною" версією воєнного стану. "Як можуть зберігатися "конституційні права і свободи громадян", про які говорив президент, якщо закон передбачає їх суворе обмеження? У нас буде воєнний стан-light? Але тоді це суперечить закону".
 

Джерело

Все буде Україна