«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Чотири рішення: Уточнимо і зафіксуємо ЩО прийняв вчора Священний синод Вселенського патріархату

Уточнимо і зафіксуємо ЩО прийняв вчора Священний синод Вселенського патріархату:

1.Синод прийняв рішення надати Томос про автокефалію православної церкви в Україні. “Оновити рішення, прийняте раніше Вселенським патріархатом, про надання автокефалії церкви в Україні”, – йдеться в рішенні. (Томос буде виданий після вибору глави нової української церкви).

2. Сінод визнав незаконною анексію Київської митрополії Москвою в 1686 році. Прийнятим рішенням скасовується юридичне зобов’язання синодального листа 1686 року “виданого за обставинами того часу”, яке наділяло московського патріарха правом призначати київського митрополита.

3. Ще одним рішенням Синоду стало негайно відновити ставропігію Вселенського патріарха (відкрити монастир, підпорядкований безпосередньо патріарху) в Києві “як одну з численних ставропігій в Україні, які там завжди існували”.

4. Сінод визнав канонічне гідність предстоятеля УПЦ Київського патріархату Філарета (Денисенка) і першоієрарха Української автокефальної православної церкви митрополита Макарія (Малетича).

Відзначається, що ці архієреї і їх послідовники “виявилися в розколі не по догматичним причин”. Таким чином, УПЦ КП та УАПЦ відновлені в канонічне спілкування.

Джерело

Все буде Україна