«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Дебати по-українськи: історія словесних дуелей

Поки в Україні дебати кандидатів у президенти у другому турі проводили лише двічі

В Україні дебати кандидатів у президенти у другому турі проводили лише двічі. Між Леонідом Кучмою та Леонідом Кравчуком у 1994 році і між Віктором Ющенком і Віктором Януковичем – у 2004 році. Звичайно, тоді й мови не було про виклик на політичну дуель через інтернет.

Тему теледебатів підняв Петро Порошенко, як тільки стало зрозуміло: у другому турі – він і Володимир Зеленський. 

Як з'ясувалося, повного запису дебатів, які проходили в 1994 році у відкритих джерелах немає.

Але є спогади очевидців.

"Звичайно, Кравчук виграв дебати. Він був більш красномовним, він був в хорошій формі ... Він протягом усіх дебатів, прямо скажемо, як йому здавалося, над Кучмою вишукано знущався. Він над ним жартував, іронізував. У тому числі він сказав: "Ми сьогодні яскраво побачили культуру двомовності", маючи на увазі, що Леонід Данилович, не говорив українською так красиво", – розповідає Олександр Мартиненко, у 1994 року журналіст інформаційного агентства "Інтерфакс".

Може, і некрасиво, але повірили саме йому. Ті вибори Кучма виграв: 52% проти 45% у Кравчука. Дебати 1999 з комуністом Петром Симоненком Леонід Кучма проігнорував.

А наступними змагалися за президентське крісло вже Віктор Ющенко і Віктор Янукович.

Вони зустрічалися двічі. Після першого туру і після другого, який визнали сфальсифікованими.

Стіл, що стоїть між кандидатами, за задумом, повинен був затримати опонентів, якщо вони кинуться один на одного. А ось підказувача у вусі Віктора Януковича, всупереч поширеному міфу, не було, ділиться спогадами ведучий дебатів Юрій Мельничук.

"Вони дійсно обидва були на висоті. Але якщо від Ющенка цього очікували, то від Віктора Януковича, знаючи, що він такий силовий більше політик, не очікували", – розповідає Юрій Мельничук.

Незважаючи на це, на виборах 2010 року Віктор Янукович на дебати з Юлією Тимошенко не прийшов, вигравши і без них.

У 2014 році дебати не знадобилися. Петро Порошенко переміг у першому турі.

Як повідомлялося, 18 квітня 2019 року Центральна виборча комісія перенесла час проведення теледебатів між кандидатами в президенти, які повинні були починатися 19 квітня о 20:00. Відповідну заяву про внесення змін до постанови ЦВК № 472 від 5 травня 2014 року щодо положення про порядок проведення дебатів подав у ЦВК уповноважений представник кандидата в президенти Петра Порошенка Руслан Князевич в зв'язку з тим, що о 19:00, за пропозицією Зеленського, почнуться дебати на НСК "Олімпійський".

Згідно з прийнятими ЦВК змінами, теледебати на "Суспільному" пройдуть з 21.00 до 22.00 19 квітня.

Відповідно до закону "Про вибори президента України", теледебати за рахунок коштів держбюджету проводяться в останню п'ятницю перед днем повторного голосування між 19 і 22 годинами в прямому ефірі, тривалістю не менше 60 хвилин.

Пише - ukr.segodnya.ua

Все буде Україна