«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

День Єлисея 27 червня: чого категорично не можна робити

Сьогодні всі православні християни вшановують пам'ять святого пророка Єлисея (за старим стилем – 14 червня). Існує й інша назва свята – Єлисей Гречкосій, а все тому, що в цю пору народ продовжував сіяти гречку.

Пророк Єлисей, який також відомий під ім'ям Еліша, був єдиним сином дуже забезпеченого орача. Якщо вірити переказам, Ілля-пророк закликав Єлисея до себе і запропонував йому бути свої помічником і учнем. Зазначимо, що незабаром після смерті вчителя Єлисей і сам став пророкувати. Як відомо, він пробув пророком 65 років, при шести ізраїльських царях, кажучи правителям всю правду, показуючи справжнє єство злочестивості і ідолопоклонства. Згідно з джерелами, Єлисей помер у глибокій старості і прожив близько століття.

Заборони на День Єлисея

У це світле свято простий народ сіяв гречку. За традицією цією справою займалися в ясну і не вологу погоду. «Коли пил на бороні, то і млинець на решеті», — говорили люди. Крім того, гречку здавна шанували слов'яни. Про цю культуру складали особливі прислів'я і приказки: «Гречана каша – матінка наша, а хлібець житній — батько наш рідний».

Навіть притому, що прийнято сіяти гречку в сухе поле, після посіву був необхідний проливний дощ — щоб швидше проросло насіння. Для цього люди вдавалися до допомоги спеціального обряду і заклинали пекучу кропиву, просили її обпалити святі небеса, щоб звідти хлинула хороша злива. А якщо ж дощу в цей день не передбачалося, наші предки рвали кропиву і стібали нею один одного. При цьому дощу чекали лише на наступний ранок, так як якщо він поллє на День Єлисея, то це віщувало ще сім затяжних тижнів дуже сирої погоди.

Також на Єлисея було прийнято освячувати обновки, щоб вони не принесли своєму господареві сім нещасть. Так само чинили і з чужим одягом, який в основному отримували в дар або в спадщину. Людям не обов'язково потрібно було чекати цілий рік до Єлісєєва дня, щоб освятити всі вбрання. Обряд здійснювали тільки з речами, купленими після Нового року і надітими не більше трьох разів, а також з вбраннями, в яких людина відчувала себе не комфортно.

Джерело

Все буде Україна