«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

День літнього сонцестояння: коли найдовший день у 2019 році!

У 2019 році День літнього сонцестояння припадає на 21 червня, 18.54 за київським часом. Тривалість найдовшого дня в році становить 17 годин 33 хвилини, а найкоротша ніч триватиме трохи менш як 6,5 годин,

В цей день Сонце підніметься на найвищу точку і перейде з Близнюків в знак Рака. Після літнього сонцестояння дні поступово будуть скорочуватися і так буде тривати до 22 грудня — дня зимового сонцестояння (найкоротшого дня в році).

Зазвичай літнє сонцестояння припадає на 21 червня, але у 2020-му це буде 20 червня, тому що високосний рік.

Що означає літнє сонцестояння

Чому день отримав таку назву, адже насправді Сонце у своєму русі по небосхилу не зупиняється ні на хвилину? Річ у тому, що в цей день небесне світило піднімається на найвищу точку над Землею, і складається враження, ніби воно зависає в зеніт і нікуди не рухається.
Насправді день літнього сонцестояння — це астрономічне явище, яке відбувається, коли нахил осі обертання Землі щодо Сонця приймає своє найменше значення — 23,27 градуса. Це означає, що в цей час наша планета максимально розгортається своєю Північною півкулею на Сонце.

День літнього сонцестояння в Північній півкулі знаменує початок астрономічного літа. І з цього моменту день починає спадати, а ніч — рости, аж до самого зимового сонцестояння, 22 грудня.

Історія святкування

Наші предки ставилися до Сонця з трепетом і повагою, тому особливо відзначали літнє сонцестояння. Історики досі сперечаються, хто з народів світу першим став виділяти цей день як свято. Відомо тільки, що відзначали його не тільки на Русі.

У пору язичництва це було одне з головних свят року. Вважалося, що, чим більше обрядів в цей день проведеш, тим щасливішим і спокійнішим буде твоє подальше життя. Тому повсюдно палили багаття, танцювали навколо вогню, плели вінки і пускали їх по річці. З входженням в Європу християнства язичницькі свята стали поступатися своїм місцем християнським.

slovech.co

Все буде Україна