«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

День пам'яті святого мученика Мефодія Патарського, Олімпійського, єпископа

В церковному календарі це день вшанування пам'яті святого мученика Мефодія Патарського, Олімпійського, єпископа. У народі його прозвали Перепелятником за те, що в цей день було прийнято полювати на перепелів. Інші назви свята: «Мефодій Погодовказник», «Павутинний день», «Нефьодов день», «Тенетник». 

В цей день у наших предків зазвичай вже закінчувалися роботи в полі. Город вважався жіночою турботою. Чоловіки ж обов'язково йшли на перепелине полювання. Якраз встигає хліб, який приваблює птахів, їх дуже легко зловити. Але стріляти не можна, тільки ловити руками. Якщо це вийде, то весь рік буде успіх цій людині. Навіть користувалися послугами знахарів і брали з собою траву-колюку, щоб полювання принесло удачу.

 

 

 

Навряд чи ви будете шукати в поле перепілку, але ось деякі прикмети, де її краще знайти. Якщо над озиминою літає мошкара і павутина, то саме тут скоріше всього ховаються перепела. А ось якщо сильно чуєте свист цих птахів, то саме тут ви навряд чи знайдете здобич. Якщо ж вам дуже пощастило і ви побачили білого перепела, то удача на вашій стороні. Якщо зможете його зловити, то весь рік у вас буде щасливим. Тільки потім його слід відпустити на волю.

А ось зловити іншу птицю в цей день – обіцяє нещастя. Її самим їсти не можна, потрібно спочатку засмажити і віддати собакам або кішкам.

Є ще багато прикмет про відлуння. Діти в лісі намагалися дізнатися у нього погоду. Якщо на їх крик відгомін дзвінкий, то найближчі дні будуть теплими і погожими, а якщо звук глухий, то скоро буде дощ. За допомогою відлуння можна дізнатися дівчатам, з якого боку буде наречений. Але також вважали, що луна – це голос нечисті. Якщо відлуння йде від лісу – відповів Водяний, а хлопець буде немісцевим, тому що живе за річкою. Якщо з лісу – відповів Лісовик, слід чекати судженого здалеку, він пройде багато лісів. Якщо від стодолу – Овинник пророкує місцевого чоловіка. Якщо ж від лазні – Банник каже, що хлопець швидше за все, ваш сусід.

 

Народні прикмети на 3 липня

День 3 липня мав ще одну народну назву – Павутинний, так як сьогодніі було прийнято спостерігати за павуками, які чудово передбачали погоду: розкинув сіті  – очікується злива, знищив свою павутину, – прикмета до негоди, павук працює цілий день, – погода налагодиться, старанно плете, – попереду погожі дні.

Все буде Україна