«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

День Святого Валентина на Донбасі: три історії кохання, які сильніші за війну

Вони стали прикладом для мільйонів

На День Святого Валентина ці три пари чекають особливо. Можливо тому, що вони знають справжню ціну кожної миті життя. Історії людей, котрі познайомилися на війні, а потім не змогли більше розлучитися, справді можуть стати прикладом для мільйонів.

Юлія Кирієнко і Євген Меринов

Вони навчалися в одній школі на Оболоні у Києві, щоправда, в паралельних класах.


"Ми тоді у школі навіть не були знайомі. Пам'ятаю, що Женя ходив у такому сірому светрі, він весь час посміхався, був дуже доброзичливий хлопчик. І ще у нього був невеликий шрам на щоці. Ми перетиналися тільки на перервах. А після 6 класу я пішла в іншу школу, з поглибленим вивченням іноземних мов. Вона була в сусідньому мікрорайоні, і хоча ми жили в сусідніх дворах, але до школи вже ходили іншими дорогами", — згадує Юлія Кирієнко.

Тоді вона працювала військовим кореспондентом, на Схід вперше потрапила у 2014 році, а Женю зустріла два роки потому, у Мар'їнці. Знімальна група Юлії їхала в напрямку зони АТО, коли один із прес-офіцерів надіслав СМС із пропозицією з'їздити в Мар'їнку.

"Ми того ж дня приїхали туди. Це була осінь 2016 року. Женіна бригада стояла навпроти конезаводу, це крайня точка на фронті, до ворога буквально 200 метрів. Женя вийшов до нас. І я спочатку побачила цей шрам на щоці, а вже потім саму людину. Запитую: "А ти не з Києва?". А він ще жартівник такий, відповідає, мовляв, може бути. Кажу: "Мені здається, ми з тобою з одного району і навіть з однієї школи". Знімаю окуляри, і він так здивовано: "А що ти тут робиш?". Теж впізнав мене, хоча у школі ми не спілкувалися", — зазначає Юлія.
Після демобілізації почався бурхливий роман, хоча попередні стосунки в обох закінчилися дуже болісними розривами. Але для того й потрібні випробовування, щоб об'єднувати людей, тому пара вже півтора роки живуть разом і дуже щасливі.

Аліна Михайлова і Дмитро Коцюбайло

Прийшли на Майдан студентами. Аліна Михайлова — студентка КНУ ім. Тараса Шевченка, майбутній політолог, родом з Дніпра. А Дмитро Коцюбайло із псевдо "Да Вінчі" — майбутній художник з Івано-Франківська.

"Після Майдану я стала працювати волонтером в організації "Армія SOS". Але у 2016 році загинув мій близький друг на фронті. Тоді я поїхала зі сходу і думала — або я закінчую з усім цим волонтерством та повертаюся до мирного життя, або треба рухатися далі. Тоді у госпітальєрів проходив відбір на курси тактичної медицини. І я пішла туди, навіть не знаю, як так вийшло. Я з дитинства боялася вигляду крові, у мене було звільнення від анатомії у школі, бо мені ставало погано", — каже Аліна .

Потім Аліна поїхала на фронт, в Авдіївці познайомилася із Дмитром, і раніше чула про командира з позивним "Да Вінчі", буваючи в Пісках, де стоїть ця рота, вона навіть ночувала в його кімнаті, поки Дмитро був на позиції. Але одне одного вони навіть не бачили.

"Коли закінчилася ротація, і мені треба було повертатися додому на літо, я залишилася в його роті. А восени разом із напарницею ми створили там медичний підрозділ. Тепер працюємо тут, а ще займаємося аерозйомкою. Головне для мене бути поруч із ним і бути потрібною", — ділиться почуттями Аліна. Тепер поруч із джипом Дмитра з номерами "Да Вінчі" стоїть і реанімобіль Аліни. Пара разом уже півтора року.
Ольга Нагорна та Андрій Вонсович

Ольга Нагорна — волонтер, тому коли почалися події на сході країни, вона передавала допомогу через екіпажі, які відправлялися в зону АТО.

"Але потім мені самій захотілося туди поїхати і все побачити. Так і почала возити допомогу. Після розлучення я дуже довго приходила до тями. І до моменту зустрічі з "Каспером" почувалася цілком самодостатньою особистістю. Самотність мене зовсім не обтяжувала, навіть навпаки. У мене є робота, дітки, є волонтерство. Це все забирає і час, і енергію, спілкування вистачає. Тому для мене мій дім — це куточок соціофобії. Мені хотілося самотності й тиші", — розповідає Оля.
Тоді вона вирішила призватися в ЗСУ і збирала документи, Андрій намагався вмовити її не робити цього:

"Я ще кілька разів приїздила туди, були постійні дзвінки, розмови і десь я дала слабину. Стосунки вже перестали бути дружніми. Якось заїхала до них у Піски і довелося залишитися до ранку, бо повертатися було пізно і небезпечно. Розмовляли тоді довго, він просив відмовитися від думки служити в ЗСУ. І тоді я напівжартома сказала, що відмовлюся, якщо він повернеться з війни. Тоді він посмутнів, знітився, сказав, що не зможе. А через місяць подзвонив і попросив зустріти його вранці з поїзда, який йшов із Костянтинівки. З того часу ми разом", — каже Ольга.

Андрій вже не раз пропонував руку і серце Ользі, але поки вона відповідає жартами, хоча вони разом уже півтора року. Тепер пара їздить на схід із волонтерською допомогою.

Пише - znaj.ua

 

Все буде Україна