«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

День вишиванки: розшифровуємо магічні знаки разом

Предки передавали таємні послання та "зашивали" в одяг обереги

Кожного третього четверга у травні Україна відзначає одне з найулюбленіших свят – День вишиванки. Саме вишивка з року в рік вважалася чимось на зразок древнього письма українців, яке було важливо не тільки зберегти, а й передати наступним поколінням. Ми вирішили розтлумачити, що означають популярні символи національного одягу.

Безкінечник (хвилька, кривулька, меандр)

Символ вічності, неперервності буття. Прийшов до нас з часів язичництва і відноситься до культу води, котрий існував ще за перших цивілізацій (зокрема, трипільської культури). Він структурує людину, її енергетику, гармонізує нас і захищає.

S-мотиви, гесики, ключі, вужі, півсварги

За формою ці мотиви найчастіше нагадують хвилясті лінії, стосуються "земних вод", які дають життя та плодючість. Також дослідники відносять цей символ до древнього культу змії. Змій, як охоронець підземного світу, символізував чоловічу сутність, родючість і запліднення, крім того, змій завжди асоціювався із водою. Господині вишивали його переважно на чоловічих сорочках, аби дати коханому силу та мужність.

Свастика, сварга, свастя

Солярний символ із досить потужною енергетикою, за формою - прямий хрест, що рухається. Так званий "мінус", літнього та зимового сонця, прогресу та регресу, здатний гармонізувати, урівноважувати людину. Популярний на Поділлі та Гуцульщині.

Трикутники, шеврони

Існують два види, різниця тільки у напрямках вершин. Трикутник вершиною догори - це чоловічий символ, знак вогню, духу. Трикутник вершиною донизу символізує жіноче начало, матерію, це, власне, знак лона, чаші, де зароджується нове життя.

Ромб, квадрат

Означає родючість, чоловіче та жіноче начало разом і відноситься до культу землі. Також символ засіяного поля, яке мало надзвичайно велике значення для наших предків, означало багатство, достаток і добробут. Вважався головним орнаментом хліборобів і оберегом для них.

Хрест прямий

Це символ Сонця, Творця, чоловічого начала, асоціюється з ідеєю Христа, позначає перемогу світла над темрявою, знак центричності простору, гармонії чотирьох стихій.

Косий хрест

Символ Місяця, жіночого начала. Перехрещення двох ліній - це захист, оберіг від зла.

Повна рожа, 8-кутна зірка

Символ Творця, Сонця (колядницька зірка - саме 8-кутна). Це також знак Богородиці, так звана Зірка Матері: 8-кутну зірку зображають на Богородичних іконах.

Дерево життя, Світове дерево

Модель Всесвіту, означає поділ на потойбічний світ, земне життя та небесне царство. Також дерево - це символ минулого, теперішнього та майбутнього. У ньому закладено ідею продовження роду, життя. Найчастіше вишивали Древо життя на рушниках.

Берегині

Жіноча доля у вишивці захист для урожаю, дому, гарантія спокою в родині. Був актуальний для землеробів у першій половині року, коли просять урожаю, другий - коли його збирають - у прямих і символічних значеннях.

Джерело

Все буде Україна