«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Фальстарт єдиної церкви: що не так з «сенсацією» щодо Томосу для України

Новина, що "Україна отримала Томос" облетіла простори інтернету у вівторок ввечері, 9 жовтня, за лічені хвилини. Правда, як виявилося офіційного підтвердження інформації немає. До того ж, як запевняють представники УПЦ, Синод ще не почав розглядати українське питання.

Фальстарт

Надання Україні Томосу розглянуть на Синоді Вселенського патріархату в Константинополі (Стамбулі) з 9 по 11 жовтня. Саме на цьому засіданні патріархи заслухають посланців церкви (екзархів), які перебували на території України останній місяць. Їх головне завдання було об'єктивно оцінити, чи готова країна, українці, органи влади та місцева церква до створення автокефалії.

У середу, 10 жовтня, вони вже прибули на збори в Стамбулі. Лише після їх доповіді Синод почне розглядати, а потім і голосувати за надання Україні Томосу - права створити єдину церкву. Потім відбудеться складний процес з масою організаційних моментів. Завіса життя після Томосу в інтерв'ю OBOZREVATEL відкрив Патріарх Київський і всієї України-Руси Філарет.

"Після того, як буде прийнято рішення про Томос, ми зберемо Архієрейський собор з тих архієреїв, які звернулися до Вселенського Патріарха. Це все представники Київського патріархату, 12 архієреїв Автокефальної церкви і близько 10 - Московського патріархату. Вони і зафіксують, ухвалять рішення про об'єднання церков", - сказав Патріарх.

Незважаючи на це, в мережі пізно ввечері, 9 жовтня, з'явилася інформація, що Томос Україні вже надано. Першим її поширив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука.

"Вітаю Україну з власною церквою", - написав він у Twitter.

Слідом за ним з повідомленням про перемогу виступив нардеп від Радикальної партії Олега Ляшка - Ігор Мосійчук. Крім того, інформацію підхопили і деякі українські ЗМІ, посилаючись на власні джерела в Адміністрації президента.

Томос буде, терпіння

Інформацію, що з'явилась, відразу спростували в УПЦ КП. Так, прес-секретар УПЦ владика Євстратій Зоря заявив, що Україна отримає Томос, але це рішення ще не прийнято.

"Тільки сьогодні (09.10) екзархи Вселенського Патріарха відбули з Києва в Стамбул. Завтра (10.10) будуть звітувати, тільки після цього можливо обговорення питання Томосу. Тому повідомлення, що "Томос вже є" - не відповідають дійсності, а інформаційно - шкідливі, тому що після хвилі "перемоги" піде хвиля "зради", коли виявиться, що питання Синод ще не обговорив. Боролися за автокефалію 100 років - тому можемо ще трохи побути стриманими ", - написав він.

Позицію владики OBOZREVATEL підтвердив і диякон Михайло Омелян.

"Це чутки. Українське питання буде розглядатися 10 жовтня", - сказав священослужитель.

У такій ситуації невизначеності, єдиним джерелом правдивої інформації є лише прес-служба Вселенської патріархії.

"Ніякі інші джерела або "джерела", по яким абревіатурами б вони не подавалися - інформації не мають, і тому не можуть її повідомити", - сказав екс-заступник голови Адміністрації президента України Ростислав Павленко, який раніше курирував зв'язок органів центральної влади з Константинополем.

Джерело

Все буде Україна