«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Феодосія Колосяниця 11 червня: чого категорично не можна робити

Дітям забороняли скакати на дошках

Народне свято Феодосія Колосяниця відзначається 11 червня (за старим стилем – 29 травня). В цей день віруючі православної церкви вшановують пам'ять преподобномучениці Феодосії Константинопольської, діви. Назву «Колосяниця» свято отримало за те, що з цього дня починає колоситися жито. Якщо це сталося, значить прийшов термін для посіву гречки. Звідси ще одна назва дня – «Гречишниця».

На Феодосію починає колоситися жито і йдуть перші боровики (колосовики). З цією подією пов'язано безліч прикмет і приказок. У народі помічали: «Колоситься жито — багато грибів знайдеш, а якщо спекотний червень — колосовики плюнь». Про жито також говорили: «Два тижні залениться, два тижні колоситься, два тижні відцвітає, два тижні наливає, два тижні підсихає».

Вважалося, що жито з цього дня йде в колос. І чим воно буде більше і налите рясніше зерном, тим спокійніше буде на душі селянина в чиї засіки з осені піде урожай. Від того, як наливалося зерно, судили скільки його буде і якою буде майбутня ціна хліба. Якщо колос починав наливатися зверху, то вологи в ґрунті було недостатньо і колос визріє не весь. Якщо ж колос наливався знизу – то жита буде в достатку і, отже, ціна хліба буде низькою.

Заборони на Феодосію

Люди в цей день намагалися дотримуватися різних повір'їв. Наприклад, коли зацвітало жито полотен білити було не можна.

Дітям же забороняли скакати на дошках — найпростішому виді гойдалок. Говорили, що земля в цей час «важка» і якщо по ній стрибати, то це завдасть їй шкоди. Замість цього дітвора співала особливі пісні: «Сонце, сонце, блисни в віконце, дай вівсу зростання, щоб до неба доріс. Матінка-жито, встала б стіною суцільно».

З 11 червня люди починали підгодовувати домашніх тварин печеними коржі з начинкою (сочнями) і бубликами з хліба. Згідно з народним повір'ям, такі частування підвищували плодючість біля худоби.

Джерело

Все буде Україна