«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Фіногеєв день 29 липня: історія і традиції християн

На ниві наші предки завжди залишали кілька колосків

29 липня православна церква шанує священномученика Афіногена Підахфойського, єпископа, і його десяти учнів. При цьому відзначається народне свято Фіногеєв день. У цей період у багатьох селищах та містечках починалися жнива.

Фіногеєв день: історія свята

Афіноген проживав у монастирі біля міста Севастії. У 305 році правитель імперії наказав переслідувати християн, але на той час майже всі жителі міста увірували в Ісуса. Це з'ясувалося на черговому язичницькому святі, коли всі християни Севастії відмовилися приносити жертви богам. Тоді християн побили, а єпископа заарештували. Таким чином, у монастирі було схоплено ще 10 ченців. Афіноген пізніше до судді і зажадав звільнити учнів, але його теж заарештували. Ченців, які відмовилися піднести дарунки ідолам, обезголовили на очах Афіногена. Єпископ попросив лише про одну милість – стратити його в стінах рідного монастиря. Мученик побачив рай Господній в 311 році.

Традиції на Фіногеєв день

Традиційно на це свято припадає найспекотніша пора літа. Для селян Фіногеєв день мав величезне значення, адже в багатьох селищах та містечках починався період жнив. Варто зазначити, що перший зріджений сніп завжди вважається іменинним. Так, ввечері після роботи в полі його з піснями несли на тік: попереду йшов господар зі снопом, за ним йшли його працівники. З іменинного снопа починали молотьбу, соломою з нього годували хвору худобу, а зерном лікували хворих людей. При цьому необхідно було залишити частину першого зерна для посіву.

Крім усього, на ниві наші предки завжди залишали кілька колосків на корені. Цю незжату ділянку в народі називали «фіногенова волотка» (волотка — це верх снопа). Так, жінки завивали із залишених на полі колосків так звану бороду Волоса. Уточнюється, що це колосся було категорично заборонено чіпати, так як вони призначалися в жертву давнього слов'янського бога.

При цьому в народі ходило безліч прислів'їв, приказок і прикмет, які були пов'язані зі жнивами в день святого Афіногена. «Перший колосок Фіногею, останній — Іллі на бороду»; «На Фіногея молися сонечку — проси Бога про відерце»; «Прийде Фіногей із теплом і світлом — заберешся заздалегідь зі жнитвом; Фіногей із дощем — копногній, хліб в снопі проросте», - говорили люди.

Джерело

Все буде Україна