«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Генпрокурор Луценко заявив, що юридично Коломойський і Боголюбов не завдавали шкоди «ПриватБанку»

Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що прокурори не висувають звинувачень екс-власникам «ПриватБанку» Ігорю Коломойському і Геннадію Боголюбову, тому що ще немає юридичного факту нанесення шкоди фінансовій установі. Про це Луценко сказав в інтерв’ю LIGA.net.

За його словами, кредити, які «ПриватБанк» видавав компаніям своїх власників і за допомогою яких вони вивели з банку 5,5 млрд дол, були реструктуризованими. Таким чином термін оплати збільшили на 10-12 років.

Луценко зазначив, що оскільки термін сплати кредитів ще не вийшов, то юридичного факту нанесення збитків державі немає. Отже, підозра Коломойському і Боголюбову висунути не можна.

«Тепер питання: чи є тут стаття 191 (розкрадання в особливо великих розмірах)? Для її застосування слідство має виявити суму збитку. Однак, факт настання шкоди може статися тільки в двох випадках: або в останній день кредитної лінії – через 10-12 років, тому що позичальник має право заплатити все в останній день. Або є інший спосіб довести збиток – розірвати ці лінії через те, що вони не обслуговуються », – пояснив генпрокурор.

Він розповів, що протягом 2017-2018 років робив спробу розірвати п’ять кредитних договорів, за якими олігархи вивели з «ПриватБанку» гроші, але тодішній міністр фінансів Олександр Данилюк виступив проти. Він надіслав Луценко лист, в якому зажадав відкликати позови про розірвання кредитів Коломойського і Боголюбова, оскільки вони можуть зашкодити судовому процесу у Високому суді Лондона.

«Тобто, Данилюк пише – я не вірю в українські суди, відкликайте позови, я хочу судитися в Лондоні. У Лондоні, як відомо, пан Данилюк програв », – зазначив Луценко.

Він додав, що Генпрокуратура готова пред’явити звинувачення Коломойському і Боголюбову після завершення апеляції в лондонському суді, який накладе арешт на їхні активи. Після цього ГПУ почне процес розірвання кредитних договорів між «ПриватБанком» і його колишніми власниками.

Як повідомлялося раніше, Окружний адміністративний суд міста Києва 18 квітня відмінив рішення НБУ про націоналізацію «ПриватБанку». Після того, як рішення було винесено, глава адмінсуду Павло Вовк звинуватив президента Петра Порошенка в тиску на судову владу. За заявою колегії суддів, Генпрокуратура почала досудове розслідування.

startko.co.ua

Все буде Україна