«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Як на Сумщині зі сміття виготовляють тротуарну плитку (ВІДЕО)

Кінцевий продукт витримує вагу до 6-ти тонн

Друге життя твердих побутових відходів – у Кролевці на Сумщині. Із пластику там почали виробляти тротуарну плитку. Більшість працівників місцевого підприємства – люди із вадами зору. Як сміття перетворюється на покриття для пішохідних доріжок – дивіться відео

 

Два роки тому в невеликому містечку на Сумщині взялися вчити мешканців сортувати сміття. Встановили контейнери для так званих мокрих відходів та для пластику і паперу. За місяць з одного контейнера вдається зібрати 400 кілограмів синтетичного полімеру.

"Поки що встановлено 14 контейнерів такого типу, плануємо встановити більше. Взагалі попит на це є, з усього міста телефонують, наше місто вже готове до цього", – розповів ініціатор проекту з перероблення твердих побутових відходів Євген Тригуб.

Згодом виникла ідея перероблення пластмасових відходів. На місцевому підприємстві, де працюють люди з вадами зору, взялися за виготовлення тротуарної плитки. Спершу синтетичні відходи подрібнюють.

Така суміш і є майбутнім будівельним матеріалом. Віктор Шемякін відповідає за виготовлення сировини. Попри два відсотки зору, чоловік досконало знає виробничий процес.

"Спочатку беремо пісок і пластик, все це вантажимо на ваги, кидаємо у бетонозмішувач, а потім вже закидаємо ретрудер, там воно гріється і вже виходить однорідна маса", – пояснює працівник підприємства.

Уже з цієї суміші виготовляють декоративну плитку, яка витримує вагу до 6-ти тонн.

"Ця полімер-піщана плитка дуже тривка, вологостійка, її експлуатація – більш як 50 років", – запевняє працівниця підприємства Олена Ситник.

Підприємство утилізує до півтонни пластикового сміття щомісяця. Крім того, до кінця літа тут планують переробляти ще й поліетилен.

Джерело

Все буде Україна