«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Як правильно дати дитині урок фінансової грамотності: 7 золотих правил для батьків маленьких дітей!

Вміти грамотно розпоряджатися грошима – безцінний навик, яким володіють далеко не всі. Тим часом, вчитися фінансової грамотності потрібно з горщика – це знайомство з реаліями дорослого життя, до якої потрібно готуватися заздалегідь.

 

Якщо в твоєму домі зростає маленький вимагач, який знати не знає ціну грошам, допомогу ти знайдеш в нашій статті. Пояснити дитині, що таке гроші і звідки вони беруться, зовсім не важко!

Ми розповімо про основи фінансової грамотності , яким молоді батьки повинні навчитися самі, а потім навчити своїх дітей. 7 золотих правил для батьків маленьких дітей!

Уроки фінансової грамотності

Поговори з дитиною про сімейний бюджет

«Ось виростеш і дізнаєшся, де тато з мамою беруть гроші», – поганий початок для фінансового виховання дитини. Бажання що-небудь купити виникає у дітей раніше фінансової усвідомленості, тому саме час присвячувати дорогоцінне чадо в тонкощі сімейного бюджету!

Психологи переконані, що робити це краще з 4-річного віку, коли маленький вимагач починає розуміти багато речей. Розкажи дитині про бюджет сім’ї, про обов’язкові щомісячні витрати, про те, як розподіляються доходи.

Грамотно реагуй на фінансові прохання

Якщо на кожне фінансове прохання дитини ти відповідаєш роздратовано і стверджуєш, що на це зараз немає грошей або це занадто дорого, то у малюка сформується думка: мати бажання недобре, а гроші – найбільша цінність. На прохання дитини щось купити відповідай згодою – маленькій людині важливо знати і розуміти, що його потреби враховують.

Поясни, що витрати на іграшку в цьому місяці, на жаль, не внесли в бюджет. Допоможи дитині знайти альтернативу, яка допоможе втілити мрію: попросити бажане в подарунок у Миколая, відкладати кишенькові гроші або знайти схожу іграшку, але дешевше. Дитина повинна зрозуміти, чому предмет жадання не можна купити в цю хвилину і які є альтернативи.

Роби усвідомлені покупки

Вирушаючи за покупками з дитиною, пояснюй малюкові, чому ти береш саме таку кількість товарів, чому з трьох видів молока вибираєш одне, обговорюй з дитиною якість і вартість придбаних продуктів, необхідність їх покупки.

А ще старайся розплачуватися біля каси готівкою – так дитині буде зрозуміліше, що грошам властиво закінчуватися, а значить, їх потрібно знову заробити.

Давай кишенькові гроші щотижня

Перші кишенькові гроші можуть з’явитися в скарбничці дитини вже в 6-7 років. Важливо, щоб ця сума була нехай і незначною, але видавалася регулярно або просто так, або за якісь справи, які не входять до щоденних обов’язків чада.

Коли фінанси видаються хаотично або батьки можуть забрати їх в будь-який момент, діти не зможуть зрозуміти, як розпоряджатися грошима , не навчаться фінансової стратегії. З часом дитина навчиться розпоряджатися особистими коштами, забирати здачу в магазині, збирати на бажану іграшку – зрозуміє, що гроші зникають і потрібно ставитися до них дбайливо.

Пояснюй, граючи

Спробуй ознайомити дитину зі світом грошей за допомогою цікавих ігор. Пограйте в «Монополію» або інші ігри, де вам потрібно буде заробити гроші і вибрати, як розпорядитися ними.

У «Купи сам», наприклад, батьки дають дитині можливість зробити покупки самостійно: відправити його в магазин з невеликим списком продуктів, а самим почекати біля каси. Придумайте загальні ігри, які допоможуть розвинути фінансові навички дитини.

Вчи допомагати іншим

Традиція благодійності – прекрасна традиція! Щоб навчити маленьку людину співчувати і допомагати іншим людям, можеш відправитися з ним в дитячий будинок, будинок для людей похилого віку або разом передати речі потребуючій сім’ї (одяг, гроші, речі, які дитина зробить своїми руками). Малюк буде радий, що в цьому є його заслуга, і почне ставитися до грошей по-іншому.

Допоможи заробити перші гроші

Чим старша дитина, тим більше у нього потреб. Звичайно, батьки не зобов’язані реалізовувати всі забаганки чада, та й дитині не всі бажання йдуть на користь. Найкраще, що ти можеш зробити, – підтримати бажання дитини самостійно заробляти перші гроші.
Легка робота на кілька годин в день навчить дитину цінувати зароблені гроші, усвідомлено ставитися до їх витрат, порівнювати бажання і можливості, а головне – досягати поставлених цілей.

Діти доволі кмітливі: вони блискавично засвоюють головну властивість грошей – з ними можна стати власником багатьох бажаних речей. Своєчасне і грамотне фінансове виховання позбавить від постійного випрошування іграшок і цукерок і навчить дітей здоровому відношенню до грошей, допоможе швидше стати на ноги і знайти матеріальну незалежність.

А як ти вчиш своїх дітей розпоряджатися грошима ? Обов’язково поділися своїми навичками і порадами в коментарях з іншими читачами!

 Джерело

Все буде Україна