«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Явдоха Малинівка 17 серпня: історія та традиції свята

Це свято відзначають щорічно в один день 17 серпня, 4 серпня за старим стилем.

Свято хоч і народне, але має православне коріння. Так церква вшановує пам'ять преподобної мучениці Євдокії Римлянини.

Свято називали по-різному:

Авдотья;

Малинівка;

Огірковиця;

Сіногнійка.

Хоча ще серпень, але осінь поступово дає про себе знати мжичачими дощами, громовими гуркотом і блискавками.

Історія свята

Святу Євдокію сім'я виховувала християнкою. Жила вона в Римі і треба сказати, що сім'я була досить шанованою і заможною. У роки її життя перський цар Сапор схопив безліч християн в полон, близько 9 тисяч. І Євдокія була серед них. Дівчина допомагала в'язням, з її допомогою і вірою багато витримали жахливі муки і тортури. Незабаром царю стало відомо про її проповіді. Спочатку він піддав її особливо жорстоким тортурам, а після стратив через відсікання голови.

Традиції

Не дивно що російські люди чекали цього свята. Встигала солодка малина, хоч і дика, і пізня, в лісах. Діти і жінки ходили в ліс, намагаючись зібрати побільше ягід, щоб і самим поїсти, і на зиму заготовити смачне варення.

В цей день також востаннє збирали огірки, адже потім вони вже не зростатимуть. А якщо і виростають, то криві. Тому господині старалися зібрати рівненькі гарні огірочки для салатів і на засолення. Бадилля намагалися швидше прибрати в компостні ями, щоб воно не висохло. Також збирали часник і цибулю, те що потрібно для соління огірків.

Чому таке неприємне назву Сіногнійка? Просто починалися сильні і довгі дощі, через які гнило і псувалося сіно. Зазвичай до Явдохи сіно вже було прибрано, але потрібно було ще заховати його під дах.

Джерело

Все буде Україна