«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Є два варіанти: як в Україні відбуватиметься "обєднання Церков"

В Україні об'єднуватимуться не Церкви, а єпископи, які підписали відповідне звернення

В ефірі "Інформаційного дня" на "5 каналі" релігієзнавець, провідний науковий співробітник відділу релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.Сковороди НАН Олександр Саган пояснив, як може відбуватися "об'єднання Церков" в Україні.

За словами експерта, Константинопольський Патріарх у цьому питанні вирішив піти дещо іншим шляхом – в Україні об'єднуватимуться не Церкви, а єпископи, які підписали відповідне звернення. Відтак, об'єднуватися будуть ієрархія Київського Патріархату, ієрархія Автокефальної Церкви і ті з УПЦ МП, які підписали звернення. Це близько 10 осіб.

"Як проводитиметься об'єднання єпархій українських Церков – буде прописано в томосі. Це знатимуть екзархи, які і проводитимуть відповідну роботу. Об'єднання може відбутися і під час вручення томосу", – зазначив Саган.

Він пояснив: "Томос привозиться в Україну. Далі є два варіанти – або це буде Архієрейський собор, який об'єднує тільки тих єпископів, які підписали звернення, бо в пресі вже пішли нові варіації ніби "ось, Московський Патріархат делегує певну кількість своїх єпископів і вони матимуть абсолютну більшість". Ні, йдеться тільки про тих єпископів, які підписали звернення.

Інший варіант – також абсолютно можливий – це Помісний собор. Тобто, до собору долучаються також клірики, священики, монахи, ченці з монастирів та світські особи".

Експерт переконаний, що серед цих двох варіантів й обиратиме Константинополь.

Джерело

Все буде Україна