«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Ємелін день 21 січня: сьогодні прийнято пригощати кума і куму

У понеділок, 21 січня, православні віруючі відзначають Ємелін день (за старим стилем – 8 січня). В першу чергу це дата вшанування пам'яті преподобного Єміліана Сповідника, єпископа Кізічиського. У народі його прозвали Куминим, так як це день зустрічей і посиденьок з кумами. Про історію та традиції свята ви можете дізнатися далі в статті.

 

Ємелін день 21 січня: історія життя святого
До нашого часу збереглося дуже мало відомостей про життя Єміліана Сповідника. Як свідчать церковні передання, він жив у IX столітті в період правління Лева Вірменина і служив єпископом Кізічеським.


Єміліан Сповідник
Імператор вів боротьбу з шануванням святих ікон, і Єміліан відразу потрапив до нього в немилість, бо притримувався суворого і побожного способу життя. Лев Вірменин пропонував йому перестати вірити в Господа, на що єпископ відповів відмовою. Він заперечив, що ці питання повинна вирішувати церква, а не цар імператор.

За свою неслухняність Єміліан був заточений у в'язницю і позбавлений сану. Він не відрікся від вчення святих отців і помер в ув'язненні.

Ємелін день 21 січня: традиції і обряди свята
Якщо в Іванів день «запивали» щастя дівчат, яких насильно видавали заміж, то на Омелька приходила черга хлопців. Батьківське рішення про шлюб не завжди збігалося з бажанням нареченого, але вважалося, що якщо «залити» подружжя спиртними напоями, тоді в їх шлюбі буде спокій, а спілкування з немилою дружиною буде проходити без скандалів.


Ще в цей день прийнято пригощати кума та куму. Вважається, що цей звичай приносить здоров'я дітям. Приходячи до званого обіду, куми дарували подарунок — брусок мила і рушник. При першому купанні дитину слід мити цим милом і обтирати рушником, примовляючи: «З гусака вода, з мого дитятки худина!».

Омелян також носить прізвисько Перезимник. Це означає поворот зими до весни і обіцяє швидку зміну погоди. При цьому заметіль у цей день вважалася звичайним явищем, проте в народі помічали напрям вітру. Якщо дме з півдня, значить літо буде дощовим.

Джерело

Все буде Україна