«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Ірина Геращенко звернулась до президента Володимира Зеленського з проханням надати громадянство добровольцю “Айдара”

Віце-спікер Ірина Геращенко звернулася до президента Володимира Зеленського з проханням надати громадянство України росіянці Юлії Толопі, яка воювала на Донбасі в батальйоні «Айдар» і багато років боролася за отримання українського паспорта.

«Звернулася до новообраного президента з проханням надати громадянство Юлії Толопі. Разом з коліжанками і раніше займалася цим питанням, мені шкода, що не встигли пройти всі бюрократичні процедури. Чекаємо тепер рішення від нової влади», – написала Геращенко в Facebook.

Толопа з позивним «Валькірія» з 2016 року боролася за отримання громадянства тієї країни, яку захищала від російської агресії. Ще в 2014 році президент Петро Порошенко обіцяв дати українські паспорти іноземних громадян, воюючим в АТО, але на ділі виявилося, що обіцяного три роки чекають.

У 2016-му Толопа отримала тільки вид на проживання в Україні. Вона зверталася за допомогою до юристів і навіть народних депутатів. Посприяти в отриманні громадянства обіцяв навіть лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко, але не виконав своєї обіцянки, за що був облитий томатним соком у кулуарах Верховної Ради.

У наступному році екс-боєць «Айдара» звернулася у відповідні органи, щоб знову спробувати домогтися громадянства, але їй відмовили. За словами Толопи, в Міграційній службі їй навіть погрожували депортацією в Росію. За словами Толопи, відмову мотивували тим, що вона не змогла надати довідку про несудимість.

Ірина Геращенко

Все буде Україна