«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Історичне неподобство: Польща вирішила врятувати світ від українців

Польський прем'єр упевнений, що його країна знижує так звану міграційну напругу в Європі

Польські чиновники знову згадали не злим тихим словом українських заробітчан. Так, після переговорів у форматі "Вишеградська група+Австрія" польський прем'єр Матеуш Моравецький розповів, що Польща рятує Євросоюз від напливу українських мігрантів.

Політик упевнений, що його країна знижує так звану міграційну напругу в східній Європі, приймаючи велику кількість біженців з України, Середньої Азії та Чечні. Про це пише портал "Політека".

"Польща відіграє роль у зниженні міграційної напруги на сході Європи, про що я говорив також з канцлером Меркель, яка позитивно сприйняла те, що ми робимо на східному фланзі. Я підкреслив, що у нас перебувають 25 тис. чеченців, перебувають біженці з Азії — з Узбекистану, Туркменістану, з інших країн Середньої Азії і, звичайно, біженці, які знайшли у нас притулок зі східної України без притулку у зв'язку з війною, російською агресією в Україні", — заявив глава польського уряду.

Моравецький також вважає, що між країнами Східної та Південної Європи є певна різниця. За його словами, він задоволений тим, що країни "Вишеградської групи" виробили спільний погляд на міграційну політику в Європі. Українці грунтовно поповнюють населення інших країн, при цьому в самій Україні цей показник стрімко падає.

Так, за інформацією польських ЗМІ, тільки в минулому році в цій країні народилися 2 тисячі 705 дітей з іноземним громадянством, 1 тисяча 590 з них — це діти українців. Якщо порівнювати показники за роками, то ця цифра в 40 разів (!) більше, ніж 10 років тому. Крім того, вона на 65% вище позаторішньої.

У Польщі впевнені, що зростання є результатом збільшення кількості іноземців з дозволом на тимчасове (до 3 років) або постійне проживання. В минулому році такі дозволи отримали 317,4 тис. осіб з різних країн, в позаминулому — 243,2 тис. Серед них найбільше громадян України, яким у минулому році видали 141,1 тис. таких документів (на 55% більше, ніж за позаминулий рік).

При цьому дані не охоплюють тих, хто перебуває в Польщі на основі заяви роботодавця про намір працевлаштувати їх на період до 6 місяців. Відомо, що в 2017 році таких дозволів видали 1,7 млн.

Джерело

Все буде Україна