«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Картки українців масово обчищають: як врятувати гроші (відео)

Як українцям убезпечити себе від злому банківських карт і зберегти на них свої гроші

На сьогоднішній день в Україні кожен третій клієнт банків стикається з шахраями і, не зважаючи на особливу увагу до цієї проблеми з боку кіберполіції, для українців існує тільки один спосіб мінімізувати ризики і захистити свої гроші.

Про це в ексклюзивному коментарі Обозревателю розповів операційний директор компанії з кібербезпеки Віталій Якушев. За словами експерта, на сьогоднішній день існує два напрямки крадіжки грошей з банківських карток.

"Перший напрямок - це крадіжка за допомогою технічних інструментів. Це зчитувальні пристрої, це крадіжка грошей з картки, коли ви розраховуєтесь карткою на заправці, в ресторані і т.д. Картку можуть провести через один термінал два рази. Перший раз її проводять легітимно, і тим самим відправляють інформацію в банк, а вдруге просто копіюють магнітну доріжку вашої картки і потім використовують її для того, щоб потім на її основі зробити клон і використовувати його для оплати в інших місцях ", - зазначив експерт, підкресливши при цьому, що при уважному розгляді зчитувальний пристрій можна розпізнати за зовнішніми ознаками.

"Якщо говорити про перший напрямок, тобто технічний, то, щоб убезпечити себе, потрібно бути більш уважним і обережним. Якщо ви користуєтеся банкоматом, причому абсолютно неважливо якого банку, необхідно звертати увагу на картоприймач. Це пристрій, в який вставляється карта", - сказав експерт, зазначивши при цьому, що також потрібно звертати увагу на клавіатуру, на якій набирається пін-код.

"Всі ці пристрої повинні бути абсолютно монолітні. Там не повинно бути нічого, що можна було б зняти, приклеїти і т.д. Якщо говорити про термінали, в яких йде подвійне проведення карти: по легітимному шляху і по фіктивному, то тут потрібно постійно контролювати картку. Не варто віддавати її офіціанту в ресторані або кафе ", - заявив експерт.

"Для більшої безпеки можна рекомендувати використовувати картки з чіпом. Саме чіп може заблокувати картку від клонування, але від зчитування в банкоматі чіп вже не захистить. Справа в тому, що пристрій, що зчитує, який, як правило, встановлюють в банкоматах, зчитує абсолютно все, і чіп в тому числі ", - заявив експерт, зазначивши, що карта з чіпом більш захищена в порівнянні зі звичайною картою.

"Крім того, необхідно підключити в банку смс-повідомлення про будь-які транзакції, які здійснюються за допомогою карти. Навіть якщо вашу карту скопіювали і використовують подвійне списання, у разі смс-повідомлення вам прийде повідомлення про транзакції і ви зможете заблокувати карту", - зазначив експерт.

За словами Якушева, є ще один напрямок, в якому зараз працюють шахраї - це методи соціальної інженерії.

"Це створення ситуації, коли жертва сама видає шахраям код від своєї карти. Це смс-повідомлення про те, що карта буде заблокована, а щоб цього не сталося потрібно зателефонувати на такий-то номер. Крім того, з огляду на те, що в деяких банках є послуга по зніманню готівки без карти, шахраї телефонують клієнтам банку і просять назвати код, який надсилає банк для ідентифікації особистості ", - сказав експерт, зазначивши при цьому, що якщо клієнт називає код, який банк скинув йому смс-кою, він тут же позбавляється своїх грошей.

"Що стосується технічних зон ризику, то можна зіткнутися з шахрайством при здійсненні онлайн-покупок. Є сайти, які підробляють платіжні реквізити, і в той момент, коли ви робите покупку, вони копіюють дані і використовують їх далі в своїх інтересах", - заявив експерт, зазначивши, що це можуть бути абсолютно будь-які сайти: покупка квитків, оплата комунальних послуг тощо.

"Абсолютно всі сайти з онлайн-оплатою послуг - це зона ризику. Якщо при оплаті чого-небудь через такий сайт ви бачите переадресацію на інший сайт - це сигнал про те, що там щось не чисто", - заявив експерт.

"Якщо говорити про шанси повернути вкрадені гроші, то тут все залежить від реакції потерпілого. Чим швидше клієнт звернутися в банк, а потім в кіберполіцію, тим вищі шанси знайти шахраїв і повернути викрадені гроші. По суті, є один основний спосіб захисту від шахраїв - це підключення смс-інформування.

Крім того, потрібно назавжди вбити в голову, такі прості речі, як нікому не давати свою карту і нікому не називати код. Крім того, в банку можна отримати карту з чіпом і карту для онлайн-покупок. Причому на цю карту гроші краще покласти безпосередньо перед здійсненням покупки.

У разі шахрайської операції ви втратите не всі гроші з вашої загальної карти а тільки суму покупки ", - заявив експерт зазначивши, що масштаби проблеми досягають 40% всіх користувачів банківських карток.

Джерело

Все буде Україна