«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Казка ! Неможливо відвести очей! Ужгород “зацвів” сакурами

Сакура не пахне і не дає плодів. Навіть якщо і так, вона – дійсно диво, що перетворює Ужгород на дерево-букет. Перші справжні ужгородські сакури уже розцвітають у мікрорайоні Галагов, відомому як «чеський квартал».

Серед «епіцентрів» цвітіння – вулиця Довженка та прилеглі. Саме звідси сакури і поширилися Ужгородом та всім Закарпаттям. Бо ж найкрасивіший туристичний «магніт» обласного центру – подарунок доби Чехословаччини. Із розбудовою району Галагов там висадили багато японських вишень (насправді коректніше їх називати черешнями), бо деревам підходив вологий ґрунт. Сакури, кожна з яких розвивається на прищепі, вподобали місцевий клімат, а городяни і гості міста – вподобали сакури.

Найстаршим деревам незабаром сторіччя, але росте й багато молодих.  «Сакурове божевілля», як називають період цвітіння ужгородці, переймають інші міста області і вже починаються суперечки: хто є столицею сакур. Але ми ж знаємо, з яким містом асоціюється дерево, що квітне рожевою піною, і на яких вулицях найкрасивіша бруківка після відцвітання, так? 

Ужгородці ініціювали флешмоб #сокоти_сакури: просимо берегти рідні нам прекрасні дерева, не ламати гілок, не збирати букетів, тим паче, що це не має змісту. Сакура не буде красивою у вазі. А от на фото – точно!

До слова, закарпатці та гості переймають японську традицію хамамі: так звуть японський ритуал милування деревами. Існує й ідеальний напій для цього вишуканого процесу: рожеве вино. Тим паче, що закарпатські винороби підготували тематичні пропозиції. Так, компанія Шато Чизай лише в тижні цвітіння розливає лімітовану міні-серію «Сакура Закарпаття», це два легкі весняні вина: авторський білий сухий купаж і благородне розе. Ексклюзивно скуштувати їх можна у дегустаційній залі Ужгородського замку та на фестивалі Sakura Wine цих вихідних.

Саме рожевому вину, але не тільки, і присвячене свято Sakura Wine, що триватиме 13 і 14 квітня у «Совиному гнізді».

А щодо відсутності аромату і плодів у сакури – це не зовсім правда. Вона пахне щастям і приносить радість! Бажаємо вам відчути її в ці дні сповна!

Пише - inlviv.in.ua

Все буде Україна