«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Кого рятувати будеш під час пожежі, дитину або дружину?

Сократ, великий філософ і багатодітний тато, як ви пам’ятаєте, обожнював вийти на площу і поставити складні питання своїм сучасникам. Одне з таких питань я спробувала винести на загальне обговорення в наші дні. Ось, що з цього вийшло.

Був звичайний осінній вечір. Домашні розбрелися по своїх кімнатах. Я читала Сократа. Одне питання мене приголомшило. Він питав: «Якщо буде пожежа, і можна врятувати лише когось одного, кого врятуєш – дружину або одну дитину?” Всі чоловіки відповіли: «Дитину, звичайно». Сократ сказав: «А я врятую свою молоду дружину. Ми посумуємо разом, і вона народить мені ще дітей. А якщо врятую малюка, то горе буде і мені, і йому. Він своїм виглядом буде завжди нагадувати мені про трагедію.

А сама дитина втратить і братів-сестер, і матір, а потім матиме мачуху, яка не зможе її любити, як любила мама». Звичайно, суперечки не вщухали довго. Питання Сократа про дружину і дітей Мені стало цікаво, що відповість мій чоловік. Запитала, не відриваючись від читання, він відповів: «Дитину. Всі врятують дитину. Малюк беззахисний і … ну, не знаю, буду рятувати всіх, але якщо одного когось, то дитину».

Я йому розповіла про Сократа. Він відклав газету. Весь вечір ми обговорювали це питання. Воно виявилося нереально складним. Вранці обидва вирушили на роботу, діти в школу і дитсадок. День у мене був насичений, про Сократа я не згадувала. Нагадав чоловік, увечері: «Я думав, мене на роботі вб’ють сьогодні. У перерві, за обідом завів розмову про Сократа, поставив його питання по службі. Відповіді були очевидними.

Я сказав, що ввечері й сам так відповів, але зранку поміняв свою думку, Сократ переконав своїми аргументами»(для мене це стало одкровенням). За словами чоловіка, всі перестали їсти. Почали кричати та доводити щось, дзвонили д 14.05.2019 Кого рятувати будеш під час пожежі, дитину або дружину?

Старий задумався: «І що, всі сказали, дитину виберуть, рятуючи? А я б бабцю свою вибрав! Діти, вони – гості в родині, виростають і розлітаються з гнізда. Так, люблять мене, і я їх, ходять в гості. Та тільки кожен – відірваний шмат. А з бабцею своєю я і вмирати буду». Мудрість цього старого вразила. Подумалося, може тому у нас стільки розлучень, що не цінуємо ми сім’ю правильно. Може бути, головне – не наші діти і не заради них все? Може бути, всі будуть щасливі, лише коли батьки цінують один одного понад усе?

otozh.com.ua

Все буде Україна