«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Кому скільки доведеться платити за електрику в 2019 році

1 січня 2019 року починається перший етап державної реформи ринку електроенергії для того, щоб він став працювати за європейською моделлю. Енергопослуги клієнтам в Україні відтепер надаватимуть дві різні компанії – оператор системи розподілу (ВСР) та постачальник. Вже з листопада мешканці почали отримувати нові рахунки за спожиту електроенергію зі зразком заяви про приєднання до «умов договору споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії».

Що зміниться? У липні 2019 року в Україні почне роботу новий ринок енергетики. Законодавчо зміни передбачені новим Законом «Про ринок електричної енергії», який фактично є «енергетичним безвізом», зробить ринок більш відкритим і створить нові можливості і вигоди для клієнтів. З 1 січня 2019 року енергопослуги клієнтам в Україні надаватимуть дві різні компанії. Оператор системи розподілу і компанія-постачальник. Кожна компанія зосереджена на своїх завданнях, обслуговує клієнтів якісніше і оперативніше.

Перша буде здійснювати діяльність виключно з розподілу електроенергії та експлуатацією електромереж. Друга – займатися постачанням електроенергії споживачам, відповідати за нарахування платежів і розрахунки. Відповідно, у клієнтів будуть 2 договору – про надання послуг з розподілу і про постачання електроенергії.

Як приєднатися Для переукладення договорів не обов’язково особисто заповнювати та надсилати в електромережі запропонований зразок заяви приєднання, який ви отримали в листопаді разом з рахунком за електроенергію. Державою передбачено спрощену процедуру.

Продовжуйте користуватися послугами і своєчасно оплачувати рахунки. Таким чином, ви автоматично приєднаєтесь до послуг компанії – постачальника електроенергії.

 

Ознайомтеся з договором і тарифами на електроенергію, які встановила держава. Також ознайомтеся зі зразком заяви про приєднання, яка була надана споживачам для оповіщення про зміни, які їх чекають з 1 січня 2019 року.

Як зміняться рахунки Зміниться тільки зовнішній вигляд рахунка, і то тільки після 1 лютого: споживачі отримають один загальний платіжний документ з новими реквізитами. Там будуть два окремих рядки: за послуги розподілу і за послуги постачання електроенергії.

Оплата і передача показників Зверніть увагу, всі розрахунки проводяться через Компанію-постачальника. Якщо Ви оплачуєте рахунки через банк, інтернет-банкінг, необхідно буде вказати нові реквізити. Вони будуть на сайтах і в перших рахунках від постачальника, які будуть доставлені клієнтам в лютому 2019 року. В системі Особистий кабінет дані зміняться автоматично.

Показники лічильників, як і раніше, можна передавати через особистий кабінет.

А якщо переплата? Клієнтам, у яких на кінець розрахункового періоду буде сформована переплата, вона буде зарахована на особовий рахунок клієнта шляхом перерахунку грошей постачальнику універсальних послуг. Про суму повернутих грошей клієнти будуть проінформовані в рахунках на електроенергію в наступному розрахунковому періоді.

Джерело

Все буде Україна